Miscellaneous - USA

1. QUESTION: The Boston Tea Incident took place in

a. 1770
b. 1773
c. 1789
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1773
 



2. QUESTION: Which of the following was the reaction of the English government to the colonial protests against the Stamp Act?

a. parliament sent troops to Boston
b. parliament repealed the Act
c. parliament ignored the colonial protests
d. parliament added additional taxes

CORRECT ANSWER: parliament repealed the Act
 



3. QUESTION: The only President who was elected more than twice

a. George Washington
b. Andrew Jackson
c. Franklin D. Roosevelt
d. none of them

CORRECT ANSWER: Franklin D. Roosevelt
 



4. QUESTION: USA constitution was adopted in

a. 1786
b. 1789
c. 1791
d. none of them

CORRECT ANSWER: none of them
 



5. QUESTION: Who was the British General at the Battle of Bunker Hill?

a. Gage
b. Howe
c. North
d. Hutchinson

CORRECT ANSWER: Gage
 



6. QUESTION: Who led the forces that took Fort Ticonderoga?

a. George Washington
b. Benjamin Franklin
c. Ethan Allen
d. Richard Montgomery

CORRECT ANSWER: Ethan Allen
 



7. QUESTION: Which political party is associated with opposition in immigration and support of native-born Americans?

a. Democratic
b. Whig
c. Know-Nothing
d. Free Soil

CORRECT ANSWER: Know-Nothing
 



8. QUESTION: Lincoln's plan for Reconstruction called for

a. ten percent of the voters in each southern state to swear an oath of loyalty to the US
b. denying the right to vote to southerners who served in the Confederate army
c. forbidding leaders of the Confederacy to be elected to Congress
d. establishing military governments in the South

CORRECT ANSWER: ten percent of the voters in each southern state to swear an oath of loyalty to the US
 



9. QUESTION: What law was the Bostonians protesting when soldiers fired on the mob in what is called the "Boston Massacre"?

a. Stamp Act
b. Townshend Act
c. Sugar Act
d. Tea Act

CORRECT ANSWER: Townshend Act
 



10. QUESTION: Which of the following was not true of women's roles in New England?

a. they had subordinate role in their families
b. upon marriage her property belonged to her husband
c. their labor was crucial to the rural household economy
d. they often became spiritual leaders of their communities

CORRECT ANSWER: they often became spiritual leaders of their communities
 



11. QUESTION: Which of the following is the correct chronology?

a. Boston Massacre, Townshend Acts, Stamp Act, Declaratory Act
b. Stamp Act, Declaratory Act, Boston Massacre, Townshend Acts
c. Declaratory Act, Stamp Act, Boston Massacre, Townshend Acts
d. Stamp Act, Declaratory Act, Townshend Acts, Boston Massacre

CORRECT ANSWER: Stamp Act, Declaratory Act, Townshend Acts, Boston Massacre
 



12. QUESTION: Food, clothing and education were provided to former slaves by the

a. congressional reconstruction acts
b. thirteenth amendment
c. Ku Klux Klan
d. freedmen's bureau

CORRECT ANSWER: freedmen's bureau
 



13. QUESTION: To decide the fate of slavery in the territories, Stephen Douglas's Kansas-Nebraska bill applied the same concept that had been used in the

a. Missouri Compromise
b. Wilmot Proviso
c. Compromise of 1850
d. Dred Scott decision

CORRECT ANSWER: Compromise of 1850
 



14. QUESTION: The first capital of the United States of America was

a. New York
b. James Town
c. Washington
d. none of them

CORRECT ANSWER: New York
 



15. QUESTION: Who warned the colonial militia that British General Gage was coming?

a. Patrick Henry
b. Thomas Jefferson
c. Paul Revere
d. Samuel Adams

CORRECT ANSWER: Paul Revere
 



16. QUESTION: Harriet Beecher Stowe's "Uncle Tom's Cabin" aroused northern outrage over the implications of the

a. Missouri Compromise
b. Fugitive Slave Act
c. Kansas-Nebraska Act
d. Dred Scott decision

CORRECT ANSWER: Fugitive Slave Act
 



17. QUESTION: Which of the following was not one of the terms of the military reconstruction act of 1867?

a. southern states must ratify the Fourteenth Amendment
b. blacks must be permitted to vote in all southern states
c. poll taxes and literacy tests are illegal
d. the South is placed under military rule

CORRECT ANSWER: poll taxes and literacy tests are illegal
 



18. QUESTION: Henry Clay was a

a. Musician
b. Businessman
c. Sportsman
d. none of them

CORRECT ANSWER: none of them
 



19. QUESTION: Which colony was characterized by large estates owned by wealthy Dutch and English families?

a. Massachusetts
b. Virginia
c. Pennsylvania
d. New York

CORRECT ANSWER: New York
 



20. QUESTION: Which of the following is the correct chronology?

a. Stamp Act, Formation of Sons of Liberty, Tea Act, Intolerable Acts
b. Formation of Sons of Liberty, Stamp Act, Tea Act, Intolerable Acts
c. Intolerable Acts, Stamp Act, Formation of Sons of Liberty, Tea Act
d. Formation of Sons of Liberty, Tea Act, Stamp Act, Intolerable Acts

CORRECT ANSWER: Stamp Act, Formation of Sons of Liberty, Tea Act, Intolerable Acts
 



21. QUESTION: John Adams was _______ US president

a. 3rd
b. 11th
c. 25th
d. none of them

CORRECT ANSWER: none of them
 



22. QUESTION: Who said this? Ask not what your country can do for you. Ask what you can do for your country:

a. Washington
b. Lincoln
c. Kennedy
d. none of them

CORRECT ANSWER: Kennedy
 



23. QUESTION: Where were the first battles between the British army and the colonial militia?

a. Boston and Philadelphia
b. Lexington and Concord
c. Concord and Boston
d. Lexington and Philadelphia

CORRECT ANSWER: Lexington and Concord
 



24. QUESTION: D. David Eisenhower was elected US President in

a. 1950
b. 1952
c. 1953
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1952
 



25. QUESTION: Who wrote Common Sense?

a. Thomas Paine
b. Thomas Jefferson
c. Samuel Adams
d. John Adams

CORRECT ANSWER: Thomas Paine
 



26. QUESTION: Abraham Lincoln's "house divided" speech suggested that

a. the South should have a separate House of Representatives
b. the nation could not go on half slave and half free
c. Stephen Douglas was an abolitionist
d. the South should free its slaves immediately

CORRECT ANSWER: the nation could not go on half slave and half free
 



27. QUESTION: An important result of the presidential election of 1876 was the

a. democrat party regaining the presidency
b. end of reconstruction
c. impeachment of Andrew Johnson
d. creation of the Freedmen's Bureau

CORRECT ANSWER: end of reconstruction
 



28. QUESTION: Which of the following is the correct chronology?

a. Common sense, Lexington and Concord, Bunker Hill, Declaration of Independence
b. Declaration of Independence, Common sense, Lexington and Concord, Bunker Hill
c. Lexington and Concord, Common sense, Bunker Hill, Declaration of Independence
d. Lexington and Concord, Bunker Hill, Common sense, Declaration of Independence

CORRECT ANSWER: Lexington and Concord, Bunker Hill, Common sense, Declaration of Independence
 



29. QUESTION: With which country USA signed the rush-Bagot Treaty?

a. Britain
b. France
c. Spain
d. none of them

CORRECT ANSWER: Britain
 



30. QUESTION: Louis Armstrong was a

a. pianist
b. drummer
c. trumpeter
d. none of them

CORRECT ANSWER: trumpeter
 



31. QUESTION: President Johnson's Reconstruction plan

a. was much harsher than Lincoln's
b. did not require the South to end slavery
c. did not allow leaders of the Confederacy to be elected to Congress
d. set relatively easy terms for states to be readmitted to the United States

CORRECT ANSWER: set relatively easy terms for states to be readmitted to the United States
 



32. QUESTION: Which American President was elected for two non-consecutive terms?

a. Chester A. Arthur
b. Benjamin Harrison
c. Grover Cleveland
d. Woodrow Wilson

CORRECT ANSWER: Grover Cleveland
 



33. QUESTION: Who secured the Tea Act to assist the East India Company?

a. Samuel Adams
b. Thomas Jefferson
c. William Howard
d. Lord North

CORRECT ANSWER: Lord North
 



34. QUESTION: What did the patriots disguise themselves as at the Boston Tea Party?

a. Fish
b. Native Americans
c. Pirates
d. Women

CORRECT ANSWER: Native Americans
 



35. QUESTION: Which election brought an end to Reconstruction?

a. 1868
b. 1872
c. 1876
d. 1880

CORRECT ANSWER: 1876
 



36. QUESTION: The Wade Davis Bill

a. required that a majority of the state's 1860 voters swear allegiance to the United States in order for the state to be readmitted
b. required that 10% of a state's 1860 voters swear allegiance to the United States in order for the state to be readmitted
c. gave voting rights to most whites but only encouraged new states to allow freedmen to vote
d. set up the Freedmen's Bureau

CORRECT ANSWER: required that a majority of the state's 1860 voters swear allegiance to the United States in order for the state to be readmitted
 



37. QUESTION: Which of the following is the correct chronology?

a. Boston Tea Party, Tea Act, Intolerable Acts, First Continental Congress
b. First Continental Congress, Boston Tea Party, Tea Act, Intolerable Acts
c. Tea Act, Boston Tea Party, Intolerable Acts, First Continental Congress
d. First Continental Congress, Tea Act, Boston Tea Party, Intolerable Acts

CORRECT ANSWER: Tea Act, Boston Tea Party, Intolerable Acts, First Continental Congress
 



38. QUESTION: Which region was characterized by the most ethnic diversity?

a. New England
b. Mid-Atlantic
c. Chesapeake
d. Deep South

CORRECT ANSWER: Mid-Atlantic
 



39. QUESTION: "Ye darl designing knaves, ye murderers, parricides? How dare you tread upon the earth, which had drunk in the blood of slaughtered innocents, shed by your wicked bands?" In this quote, John Hancock was referring to

a. The Intolerable Acts
b. The Boston Tea Party
c. The Boston Massacre
d. The Stamp Act

CORRECT ANSWER: The Boston Massacre
 



40. QUESTION: The Boston Massacre took place in

a. 1763
b. 1770
c. 1773
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1770
 



41. QUESTION: Which of the following is not a trend in the late 19th century?

a. Luxuries became increasingly difficult for ordinary people to buy
b. immigration increased
c. the rate of new inventions increased
d. Leisure time increased

CORRECT ANSWER: Luxuries became increasingly difficult for ordinary people to buy
 



42. QUESTION: Where was The First Continental Congress held?

a. Boston
b. Richmond
c. Jamestown
d. Philadelphia

CORRECT ANSWER: Philadelphia
 



43. QUESTION: Who had said, 'Ask not what your country do for you', say what you can do for your country?

a. George Washington
b. Abraham Lincoln
c. John F. Kennedy
d. none of them

CORRECT ANSWER: John F. Kennedy
 



44. QUESTION: The Reconstruction plan that eventually went into effect was proposed by

a. Lincoln
b. Radical Republicans
c. Johnson
d. Grant

CORRECT ANSWER: Radical Republicans
 



45. QUESTION: Which of the following was not true of first reconstruction act?

a. it required southern states to ratify the 14th amendment
b. it required former Confederate officers to apply to the President for a plan
c. it required states to adopt constitutions guaranteeing blacks the rights to vote
d. none of them

CORRECT ANSWER: it required former Confederate officers to apply to the President for a plan
 



46. QUESTION: The Declaratory Act defined

a. Parliament's right to legislate colonial affairs
b. the rights of colonials
c. freedom of the press
d. the king's relationship to the colonies

CORRECT ANSWER: Parliament's right to legislate colonial affairs
 



47. QUESTION: The Quakers

a. became the dominant social group in Pennsylvania due to their wealth and influence
b. exercised considerable power in New Jersey
c. avoided wars with the Indians by purchasing land rather than seizing it by force
d. condemned the practice of slavery

CORRECT ANSWER: condemned the practice of slavery
 



48. QUESTION: The purpose of the Committees of Correspondence was to

a. let the British public know what the colonials were experiencing
b. invite delegates to the First Continental Congress
c. keep colonial intellectuals in contact with each other
d. put British intellectuals in contact with American intellectuals

CORRECT ANSWER: keep colonial intellectuals in contact with each other
 



49. QUESTION: One reason the Radical Republicans began to lose power was that?

a. leaders such as Stevens and Sumner opposed their policies
b. many northerners lost interest in changing the south
c. the southern states were recovering on their own
d. President Grant urged them to step aside

CORRECT ANSWER: many northerners lost interest in changing the south
 



50. QUESTION: Jimmy Carter was the President of the USA from

a. 1969-1974
b. 1974-1977
c. 1977-1981
d. 1981-1989

CORRECT ANSWER: 1977-1981
 



51. QUESTION: What British customs ship did a Rhode Island mob destroy?

a. Gaspe
b. George
c. William
d. Elizabeth

CORRECT ANSWER: Gaspe
 



52. QUESTION: Who helped establish the Committee of Correspondence in the Massachusetts assembly?

a. Patrick Henry
b. Samuel Adams
c. Lord North
d. John Adams

CORRECT ANSWER: Samuel Adams
 



53. QUESTION: The Pendleton Act was enacted in response to

a. efforts to raise tariffs on imported cloth
b. the assassination of President James Garfield
c. protests against civil service examinations
d. compliant about currency deflation

CORRECT ANSWER: the assassination of President James Garfield
 



54. QUESTION: Congress of US consists of

a. Senate, House of Lords
b. Senate and President
c. House of Representatives & President
d. none of them

CORRECT ANSWER: none of them
 



55. QUESTION: Which of the following was not true of Sugar Act?

a. it said that violators of the Sugar Act should be tried in vice-admiralty courts instead of before common-law juries
b. it put a heavy tax on French molasses
c. one argument against it was that all taxes in the colonies should originate with the colonial assemblies and not parliament
d. this law marked an end to the policy of Salutary Neglect

CORRECT ANSWER: it put a heavy tax on French molasses
 



56. QUESTION: Why succeeded President Abraham Lincoln?

a. Ulysses S. Grant
b. Martin Van Buren
c. Andrew Johnson
d. none of them

CORRECT ANSWER: Andrew Johnson
 



57. QUESTION: Which of the following was not a reason for the British to station troops in North America after the French and Indian Wars?

a. to enforce the Proclamation Line of 1763
b. to enforce the Navigation Acts
c. to close down rebellious assemblies
d. to stop smuggling from the French West indies

CORRECT ANSWER: to close down rebellious assemblies
 



58. QUESTION: This party endorsed the Wilmot Proviso

a. Whig party
b. Free-Soil party
c. Know-Nothing party
d. Republican party

CORRECT ANSWER: Free-Soil party
 



59. QUESTION: Which of the following was the main issue in Munn v. Illinois?

a. suppression of a major strike by the federal government
b. monopolistic practices of the Standard Oil Company
c. State regulation of labor unions
d. State regulation of grain elevator operators and railroad rates

CORRECT ANSWER: State regulation of grain elevator operators and railroad rates
 



60. QUESTION: The Boston Tea Party took place in?

a. 1775
b. 1771
c. 1773
d. 1768

CORRECT ANSWER: 1773
 



61. QUESTION: Who protested by meeting to spin yarn for cloth and avoid purchasing cloth from British manufactures?

a. Daughters of Liberty
b. Wives of Hope
c. Freedom Sewers
d. Women of Freedom

CORRECT ANSWER: Daughters of Liberty
 



62. QUESTION: In addition to natural harbors and a hospitable climate, America was easily accessible because of its

a. well developed interior waterways
b. exclusive western deserts
c. well travelled interior routes
d. all of them

CORRECT ANSWER: well developed interior waterways
 



63. QUESTION: The constitution of the United States of America was adopted in the period

a. 1681 - 1682
b. 1764 - 1765
c. 1787 - 1788
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1787 - 1788
 



64. QUESTION: Article 1 of US constitution says, "No person can be a Representative who shall not have attained to the age of _____ years and _____ years a citizen of the US":

a. twenty five and 10 years
b. thirteen and 7 years
c. twenty five and 7 years
d. none of them

CORRECT ANSWER: twenty five and 7 years
 



65. QUESTION: Gettysburg Address was delivered by

a. President Lincoln
b. George Washington
c. Carter
d. none of them

CORRECT ANSWER: President Lincoln
 



66. QUESTION: The German migrants

a. tended not to participate in politics
b. maintained their loyalty to their German rulers
c. assimilated easily into the predominantly English society
d. came to dominate local assemblies

CORRECT ANSWER: tended not to participate in politics
 



67. QUESTION: Which of the following was not true of the stamp act?

a. a Quartering Act was passed at the same time to require colonials to provide barracks and food for British soldiers stationed in the colonies
b. in passing the act, Parliament was rejecting the argument that only colonial legislatures could pass an internal tax
c. a Stamp Act Congress was called but the colonies could not agree on a common policy so it was disbanded
d. the Sons of Liberty led mob protests against the law

CORRECT ANSWER: a Stamp Act Congress was called but the colonies could not agree on a common policy so it was disbanded
 



68. QUESTION: Lincoln was able to win the election of 1860 largely because

a. abolitionists had become the majority
b. free blacks in the North supported him
c. the Democratic party split in two
d. Douglas threw his support behind Lincoln

CORRECT ANSWER: the Democratic party split in two
 



69. QUESTION: The Wade-Davis Bill required southern states to

a. guarantee black equality
b. repudiate the Confederate debt
c. gradually abolish slavery
d. guarantee blacks the right to vote

CORRECT ANSWER: repudiate the Confederate debt
 



70. QUESTION: Burr Conspiracy took place in the time of

a. Washington
b. Jefferson
c. Jackson
d. none of them

CORRECT ANSWER: Jefferson
 



71. QUESTION: Who was the governor of Massachusetts in the early 1770s who was for an independent American colonies?

a. Benjamin Franklin
b. James Madison
c. Patrick Henry
d. Thomas Hutchinson

CORRECT ANSWER: Thomas Hutchinson
 



72. QUESTION: "Who said that the British government should: "Repeal the laws, renounce the right, recall the troops, refund the money, and return to the old method of requisition."?

a. King George III
b. Benjamin Franklin
c. Fredrick North
d. Thomas Hutchinson

CORRECT ANSWER: Benjamin Franklin
 



73. QUESTION: A well regulated militia being necessary to the security of a free state, the right of the people to keep and hear arms, shall not be infringed, is the

a. first amendment
b. second amendment
c. tenth amendment
d. none of them

CORRECT ANSWER: second amendment
 



74. QUESTION: Lincoln did not use force against the Confederacy because he

a. did not want to risk losing the support of slave states still in the union
b. did not have the power to command the armed forces
c. did not think the federal forts in the South were important
d. believed that states had the right to leave the Union

CORRECT ANSWER: did not want to risk losing the support of slave states still in the union
 



75. QUESTION: The Stamp Act ultimately could not be enforced because

a. stamp distributors refused to perform their duties because of the widespread nature of the anti-Stamp Act demonstrations
b. the British prime minister agreed that only the colonial assemblies could institute an internal tax
c. British politicians were deeply divided over the issues
d. parliament realized that the tax was too onerous

CORRECT ANSWER: stamp distributors refused to perform their duties because of the widespread nature of the anti-Stamp Act demonstrations
 



76. QUESTION: Compared with the 17th century, America colonial society in the 18th century showed

a. greater domination by small farmers and artisans
b. greater equality of wealth and status
c. more rights for women
d. greater gaps in wealth and status between rich and poor

CORRECT ANSWER: greater gaps in wealth and status between rich and poor
 



77. QUESTION: Four Freedom's were announced by

a. Truman
b. Wilson
c. FDR
d. none of them

CORRECT ANSWER: FDR
 



78. QUESTION: The Dred Scott decision angered northerners because it

a. said the Republican party was unconstitutional
b. allowed slavery in all territories
c. said John Brown was guilty of murder
d. upheld the Fugitive Slave Law of 1850

CORRECT ANSWER: allowed slavery in all territories
 



79. QUESTION: Which of the following is not a trend in the late 19th century?

a. the population decreases in Eastern cities
b. immigration to the US increases
c. the population becomes more educated
d. life expectancy increases

CORRECT ANSWER: the population decreases in Eastern cities
 



80. QUESTION: Eighteen amendment pertained to

a. abolition of slavery
b. extension of suffrage to women
c. popular election of senators
d. none of them

CORRECT ANSWER: none of them
 



81. QUESTION:

a.
b.
c.
d.

CORRECT ANSWER:
 



82. QUESTION: What year was the Constitution of the United States formulated?

a. 1887
b. 1776
c. 1797
d. 1787

CORRECT ANSWER: 1787
 



83. QUESTION: The confusion at the time of Jefferson's elation was corrected by the adoption in 1804 of the

a. first amendment
b. eleventh amendment
c. twelfth amendment
d. thirteenth amendment

CORRECT ANSWER: twelfth amendment
 



84. QUESTION: First ________ amendments were passed by the Congress on September 25, 1789.

a. ten
b. fourteen
c. four
d. none of them

CORRECT ANSWER: ten
 



85. QUESTION: Which of the following states the principle of virtual representation, as it was argued during the 18th century?

a. paper money has value even though it is inherently worth very little
b. slave populations must be counted when figuring Congressional appointment, even though slaves may not vote
c. American property-holding colonists may vote for representatives for the assembly
d. all English subjects are entitled to a trial before a jury of their peers

CORRECT ANSWER: all English subjects are entitled to a trial before a jury of their peers
 



86. QUESTION: The primary sources of livelihood for most colonial Americans was

a. manufacturing
b. agriculture
c. shipbuilding
d. lumbering

CORRECT ANSWER: agriculture
 



87. QUESTION: Which of the following was not done at the First Continental Congress?

a. compile a list of grievances against Britain
b. decide to break away from Britain and become independent
c. declare the Intolerable Acts null and void
d. declare that Parliament doesn't have the authority to tax America

CORRECT ANSWER: decide to break away from Britain and become independent
 



88. QUESTION: Which political party favored Western expansion, popular sovereignty and states' rights?

a. Democratic
b. Whig
c. Know Nothing
d. Free Soil

CORRECT ANSWER: Democratic
 



89. QUESTION: Which reconstruction plan dissolved the governments of the Confederate states and divided them into five districts?

a. Lincoln's plan
b. Wade-Davis Bill
c. Johnson's plan
d. Military Reconstruction Acts

CORRECT ANSWER: Military Reconstruction Acts
 



90. QUESTION: Who came up with the Townshend Acts?

a. Charles Townshend
b. John Dickenson
c. King William II
d. William Pitt

CORRECT ANSWER: Charles Townshend
 



91. QUESTION: Kennedy's political platform was known as

a. the New Freedom
b. the New Frontier
c. the Great Society
d. the New Deal

CORRECT ANSWER: the New Frontier
 



92. QUESTION: What were the Townshend Acts?

a. taxes on sugar
b. duties on glass, lead, paint, paper and tea
c. laws against murder
d. laws against freedom of religion

CORRECT ANSWER: duties on glass, lead, paint, paper and tea
 



93. QUESTION: Herbert Hoover became President of the USA in

a. 1928
b. 1929
c. 1930
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1929
 



94. QUESTION: Which one of the following was not a result of the election of 1860?

a. the nation now had a president who had virtually no support in the South
b. he Republican party divided over the issue of slavery in the territories
c. the Democratic Party divided into hostile and southern wings
d. the winner won less than a majority of the popular vote

CORRECT ANSWER: he Republican party divided over the issue of slavery in the territories
 



95. QUESTION: Affirmative Action Policy is to help

a. whites
b. blacks
c. women
d. none of them

CORRECT ANSWER: none of them
 



96. QUESTION: The "Sons of Liberty" was formed in

a. 1765
b. 1767
c. 1776
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1765
 



97. QUESTION: Delegates were sent to the First Continental Congress by all the colonies except

a. Rhode Island
b. Virginia
c. New Hampshire
d. Georgia

CORRECT ANSWER: Georgia
 



98. QUESTION: Era of Good Feeling was during the presidency of

a. George Washington
b. James Monroe
c. Franklin D. Roosevelt
d. none of them

CORRECT ANSWER: James Monroe
 



99. QUESTION: Who were the southern politicians who claimed that the states were not morally bound by postwar constitutional amendments and so could restrict the rights of the freed slaves?

a. Carpetbaggers
b. Radicals
c. Scalawags
d. Redeemers

CORRECT ANSWER: Redeemers
 



100. QUESTION: Richard Nixon left the White House after his

a. impeachment
b. registration
c. trial
d. pardon

CORRECT ANSWER: registration
 



101. QUESTION: Nullification crisis was about

a. tariffs
b. slavery
c. new states
d. none of them

CORRECT ANSWER: tariffs
 



102. QUESTION: Who was Richard Nixon's first vice-president?

a. Edward Kennedy
b. Gerald Ford
c. Spiro Agnew
d. Lyndon Johnson

CORRECT ANSWER: Spiro Agnew
 



103. QUESTION: The 40th President of the USA was

a. George Bush
b. Gerald Rudolph Ford
c. Jimmy Carter
d. Ronald Wilson Reagan

CORRECT ANSWER: Ronald Wilson Reagan
 



104. QUESTION: The key significance of the Battle of Saratoga was that it

a. forced Britain to sue for peace
b. began a successful colonial invasion of Canada
c. encouraged the French to ally with the colonies
d. cleared the British out of the North

CORRECT ANSWER: encouraged the French to ally with the colonies
 



105. QUESTION: Parliament intended the Tea Act to

a. stop smuggling in the colonies
b. aid the financially troubled British East India Company
c. compensate for the repeal of the Stamp Act
d. punish Massachusetts for the Boston Tea Party

CORRECT ANSWER: aid the financially troubled British East India Company
 



106. QUESTION: Atlantic Charter dates back to

a. 1946
b. 1941
c. 1827
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1941
 



107. QUESTION: George III issued a proclamation for suppressing Rebellion and Sedition in response to

a. the Olive Branch Petition
b. the Declaration of Independence
c. Common Sense
d. the Gaspe Incident

CORRECT ANSWER: the Olive Branch Petition
 



108. QUESTION: Who wrote that "Resolved, That these United Colonies are, and of right ought to be, free and independent states ?. "

a. Thomas Jefferson
b. George
c. Thomas Paine
d. John Dickinson

CORRECT ANSWER: John Dickinson
 



109. QUESTION: All of the following were advantages held by the Confederacy at the beginning of the Civil War except

a. expert military leaders
b. knowledge of the terrain
c. high morale
d. better infrastructure of roads and railroads

CORRECT ANSWER: better infrastructure of roads and railroads
 



110. QUESTION: The American troops set foot in Cuba in

a. 1898
b. 1492
c. 1812
d. 1912

CORRECT ANSWER: 1898
 



111. QUESTION: The 1950's witch-hunt was a collective hysteria against

a. witches
b. communists
c. democrats
d. soldiers

CORRECT ANSWER: communists
 



112. QUESTION: Roosevelt's soldiers during the Cuban war for Independence were called

a. Rough Riders
b. Patriots
c. Liberty Boys
d. Forty-Niners

CORRECT ANSWER: Rough Riders
 



113. QUESTION: Dwight D Eisenhower served two terms in office from 1953 - 1961. Who was his vice-President?

a. Christian A. Herter
b. Gerald Rudolph Ford
c. John Foster Dulles
d. Richard Nixon

CORRECT ANSWER: Richard Nixon
 



114. QUESTION: Which of the following was not a concern for the state governments during the war?

a. dealing with the terrible inflation
b. raising money through taxes to supply the army
c. negotiating trading rights with the British
d. none of them

CORRECT ANSWER: negotiating trading rights with the British
 



115. QUESTION: The Liberty Bell is located in

a. Washington DC
b. New York
c. Pennsylvania
d. none of them

CORRECT ANSWER: Pennsylvania
 



116. QUESTION: Which of the following was not an effect of the Great Awakening?

a. it weakened the control of the Anglican and Puritan churches on colonial society
b. it wore down ties between church and state
c. it encouraged the people to challenge authority
d. it increased the cultural gulf between blacks and whites

CORRECT ANSWER: it increased the cultural gulf between blacks and whites
 



117. QUESTION: Thomas Paine's Common sense

a. blamed the parliament for the colonies' problems, but maintained the colonies should be loyal to the king
b. blamed the king for the colonies' problems and urged Americans to declare their independence
c. insisted that the British allow the colonies to elect their own representatives to Parliament
d. recommended that the Americans pick their own king

CORRECT ANSWER: blamed the king for the colonies' problems and urged Americans to declare their independence
 



118. QUESTION: ________ is known as father of the constitution

a. George Washington
b. Samuel Adams
c. James Madison
d. none of them

CORRECT ANSWER: James Madison
 



119. QUESTION: Abraham Lincoln's decision to re-supply Fort Sumter forced the

a. union to call for a draft
b. confederacy to call for a draft
c. confederacy to begin the war
d. union to begin the war

CORRECT ANSWER: confederacy to begin the war
 



120. QUESTION: Gadsden Purchased in

a. 1852
b. 1843
c. 1875
d. none of them

CORRECT ANSWER: none of them
 



121. QUESTION: The candidate for Presidency must be at least

a. 20
b. 25
c. 30
d. 35

CORRECT ANSWER: 35
 



122. QUESTION: One clear aspect of amendment I deals with

a. the right of the people to bear arms
b. state law v. federal law
c. the freedom of the press
d. the protection of private property

CORRECT ANSWER: the freedom of the press
 



123. QUESTION: Which President of the USA resigned from the office in his second term?

a. Abraham Lincoln
b. Jimmy Carter
c. Richard Nixon
d. Zachary Taylor

CORRECT ANSWER: Richard Nixon
 



124. QUESTION: Which of the following was not an advantage the Americans had at the start of the war?

a. such a large area that no single defeat would end the war
b. an established government to organize the war effort
c. knowledge of the terrain
d. soldiers better suited for guerilla warfare

CORRECT ANSWER: an established government to organize the war effort
 



125. QUESTION: BABE RUTH was a

a. priest
b. political agitator
c. player
d. none of them

CORRECT ANSWER: player
 



126. QUESTION: Most French settlers in North America lived along the

a. St. Lawrence River
b. Ohio River
c. Mississippi River
d. Allegheny River

CORRECT ANSWER: St. Lawrence River
 



127. QUESTION: The major fighting of the Revolutionary War began in _______, then moved to _______, and ended in ______

a. New England, the South, the Middle States
b. the south, New England, the Middle States
c. New England, the Middle States, the South
d. the Middle States, New England, the South

CORRECT ANSWER: New England, the Middle States, the South
 



128. QUESTION: Which of the following was not encouraging news for the Americans?

a. Lexington and Concord
b. Bunker Hill
c. Long Island
d. Cowpens

CORRECT ANSWER: Long Island
 



129. QUESTION: Which of the following battles meant that the Union controlled the entire Mississippi River

a. New Orleans
b. Mobile Bah
c. Shiloh
d. Vicksburg

CORRECT ANSWER: Vicksburg
 



130. QUESTION: The "splendid little war" refers to

a. the war for independence
b. the civil war
c. the Cuban-American war
d. the annexation of Florida

CORRECT ANSWER: the Cuban-American war
 



131. QUESTION: Louisiana Purchase lost the US

a. $16 million
b. $18 million
c. $15 million
d. none of them

CORRECT ANSWER: $15 million
 



132. QUESTION: The 25th amendment providing for presidential succession was reified by states in

a. 1965
b. 1966
c. 1967
d. 1976

CORRECT ANSWER: 1967
 



133. QUESTION: Which of the following is not true of women's role during the war?

a. they served in their local state governments while the men were fighting
b. they ran the farms while their husbands were away fighting
c. they melted their pewter possessions down for bullets
d. they traveled with the army as cooks and laundresses

CORRECT ANSWER: they served in their local state governments while the men were fighting
 



134. QUESTION: Which of the following was not done at the second Continental Congress?

a. sending the Olive Branch Petition
b. writing a new constitution for America
c. approving the Declaration of Independence
d. choosing George Washington to be commander-in-chief

CORRECT ANSWER: writing a new constitution for America
 



135. QUESTION: Judges of the America Supreme Court are appointed by

a. president
b. senate
c. congress
d. none of them

CORRECT ANSWER: president
 



136. QUESTION: The 'Gold Rush' of California occurred in

a. 1848
b. 1862
c. 1865
d. 1914

CORRECT ANSWER: 1848
 



137. QUESTION: Intolerable acts were introduced in

a. 1772
b. 1774
c. 1775
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1774
 



138. QUESTION: Which Union victory gave Lincoln the right moment to make the Emancipation Proclamation

a. Shiloh
b. Antietam
c. Gettysburg
d. Vicksburg

CORRECT ANSWER: Antietam
 



139. QUESTION: The political decision known as Great Compromise is

a. the Connecticut Compromise
b. The Missouri Compromise
c. the Manifest Destiny
d. the Kansas-Nebraska Act

CORRECT ANSWER: the Connecticut Compromise
 



140. QUESTION: What was the name of the Indian chief who rebelled against the British after the French and Indian war?

a. Metacomet
b. Pontiac
c. Squanto
d. Powhatan

CORRECT ANSWER: Pontiac
 



141. QUESTION: Who obtained a huge piece of land in the New World in reimbursement of a royal debt?

a. Cecil Calvert
b. The duke of York
c. Sir Walter Raleigh
d. William Penn

CORRECT ANSWER: William Penn
 



142. QUESTION: Which of the American Presidents won four consecutive presidential elections and remained president for the longest period of time?

a. Theodore Roosevelt
b. Woodrow Wilson
c. Franklin Delano Roosevelt
d. Harry S. Truman

CORRECT ANSWER: Franklin Delano Roosevelt
 



143. QUESTION: In the 1783 Peace of Paris, Americans did not agree to

a. recommend the return of Loyalists' property
b. allow the British to collect prewar debts
c. end the Franco-American alliance
d. share navigation of the Mississippi with the British

CORRECT ANSWER: end the Franco-American alliance
 



144. QUESTION: The Niagara Movement led to the founding of the

a. National American Women's S]suffrage Association
b. National Association for the Advancement of Colored People
c. American Indian Movement
d. Socialist Party

CORRECT ANSWER: National Association for the Advancement of Colored People
 



145. QUESTION: Which of the following was not an effect of the Great Awakening?

a. ties between church and state strengthened
b. the colonists felt more unified because they now had a common religion
c. there was a greater sense of equality because the preachers stressed the equality of all
d. America developed a distinctly American religion

CORRECT ANSWER: ties between church and state strengthened
 



146. QUESTION: Because of Cleveland's stand on tariffs and silver, which of the following groups supported him?

a. Western farmers and miners
b. Eastern big business
c. Eastern big business, farmers, shop owners, and working men
d. Southern Democrats

CORRECT ANSWER: Eastern big business, farmers, shop owners, and working men
 



147. QUESTION: The French intervention on the American side in 1778 led Great Britain to revise its plans and

a. shift its military effort to the South
b. concentrate almost entirely on naval warfare
c. attack the remaining French outposts in America
d. seek an immediate end of the war

CORRECT ANSWER: shift its military effort to the South
 



148. QUESTION: All of the following were causes of the Mexican War Except

a. American desire for California
b. Mexican failure to pay damages and debts owed to the US
c. US annexation of the formerly Mexican-held Republic of Texas
d. Mexican desire to annex Louisiana

CORRECT ANSWER: Mexican desire to annex Louisiana
 



149. QUESTION: Monticello is located in

a. Virginia
b. Washington
c. Maryland
d. none of them

CORRECT ANSWER: Virginia
 



150. QUESTION: The Supreme Court decision known as Plessy v. Ferguson refers to

a. Slavery in the USA
b. segregation
c. black people's right to vote
d. emancipation

CORRECT ANSWER: segregation
 



151. QUESTION: Lewis and Clark were sent on an expedition by

a. Washington
b. Jefferson
c. Adams
d. none of them

CORRECT ANSWER: Jefferson
 



152. QUESTION: Boston Tea Party was an act of

a. serving tea in a party
b. exporting tea to France
c. throwing tea into water
d. none of them

CORRECT ANSWER: throwing tea into water
 



153. QUESTION: Which of the following was not an advantage the British had at the start of the war?

a. better trained forces
b. better military supplies
c. a better navy
d. more allies

CORRECT ANSWER: more allies
 



154. QUESTION: Which of the following was a goal of the Populist movement?

a. free coinage of silver
b. reform of child labor laws
c. using modern science to solve social problems
d. national legislation outlawing racial discrimination

CORRECT ANSWER: free coinage of silver
 



155. QUESTION: Which of the following was not a difference between the 18th century and 17th century in the English colonies?

a. the demand for slaves increased
b. there was increased pluralism
c. religious intolerance increased
d. puritanism declined

CORRECT ANSWER: religious intolerance increased
 



156. QUESTION: "Common Sense" suggested

a. reconciliation with England
b. Commonwealth Status with England
c. protest against parliament
d. rebellion against the King

CORRECT ANSWER: rebellion against the King
 



157. QUESTION: Cornwallis surrender at York town in

a. 1777
b. 1781
c. 1783
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1781
 



158. QUESTION: Who held the Bostonians at the Boston Tea Party?

a. Samuel Adams
b. William Prescott
c. Paul Revere
d. Benjamin Franklin

CORRECT ANSWER: Samuel Adams
 



159. QUESTION: Charles Lindbergh was a famous

a. senator
b. author
c. pilot
d. all of them

CORRECT ANSWER: all of them
 



160. QUESTION: Thomas Paine wrote

a. The Declaration of Independence
b. Common Sense
c. The Bill of Rights
d. The Articles of Confederation

CORRECT ANSWER: