The Great Depression and USA

1. QUESTION: Which of the following was a reason for the Great Depression?

a. weakness in American Banking System
b. International Economic imbalance of trade
c. all of these
d. none of them

CORRECT ANSWER: all of these
 



2. QUESTION: The "Hundred Days" was

a. the period between Roosevelt's election and his inauguration
b. the period immediately after Roosevelt's first inauguration
c. the last three months of the 1932 campaign
d. the final days of the Hoover administration

CORRECT ANSWER: the period immediately after Roosevelt's first inauguration
 



3. QUESTION: Franklin D. Roosevelt's conduct between 1933 and 1935 could best be described as that of the

a. stern dictator
b. moderate reformer
c. radical socialist
d. rigid doctrinaire

CORRECT ANSWER: moderate reformer
 



4. QUESTION: _____ posed the most realistic threat to Roosevelt's re-election chances in 1936

a. Francis Townsend
b. Harry Hopkins
c. Huey Long
d. Floyd Olson

CORRECT ANSWER: Huey Long
 



5. QUESTION: Which of the following resulted from the Great Depression?

a. increased trade barriers and devalued currencies
b. A stable exchange rate system
c. free international capital flows
d. none of them

CORRECT ANSWER: increased trade barriers and devalued currencies
 



6. QUESTION: The Social Security Act of 1935

a. was a fundamentally conservative measure
b. provided immediate stimulus to the economy
c. provided a guaranteed income for all Americans over the age of 65
d. was financed by a special tax on corporations

CORRECT ANSWER: was a fundamentally conservative measure
 



7. QUESTION: The Tennessee Valley Authority was designed to

a. bring modernization and jobs to desolate areas of the upper rural South
b. help support the continued control of electrical power by private companies
c. alienate conservationists
d. test the authority of the Supreme Court

CORRECT ANSWER: bring modernization and jobs to desolate areas of the upper rural South
 



8. QUESTION: The two major reasons for the tremendous growth in output in the US economy over the last 125 years are

a. population growth and low inflation
b. population growth and increased productivity
c. low unemployment and low inflation
d. low inflation and low trade deficits

CORRECT ANSWER: population growth and increased productivity
 



9. QUESTION: By 1932, what percentage of American workers were unemployed?

a. 10
b. 12
c. 25
d. 33

CORRECT ANSWER: 25
 



10. QUESTION: The main reason that the United States has such a high standard of living is

a. low unemployment
b. high average labor productivity
c. low inflation
d. high government budget deficits

CORRECT ANSWER: high average labor productivity
 



11. QUESTION: The blue eagle was a symbol of the

a. TVA
b. NRA
c. WPA
d. RFD

CORRECT ANSWER: NRA
 



12. QUESTION: The National Labor Relations Act

a. guaranteed that all workers would be paid a nationally established minimum wage
b. granted workers the right to organize and collectively bargain
c. gave management the right to forbid the "closed shop"
d. gave the president the power to end threatened the nation's welfare

CORRECT ANSWER: granted workers the right to organize and collectively bargain
 



13. QUESTION: Comedian Will Rogers was a/an

a. Cherokee
b. critic of the rich and powerful
c. advisor to President Franklin Delano Roosevelt
d. all of them

CORRECT ANSWER: all of them
 



14. QUESTION: The industrial union movement of the 1930s

a. sought to organize skilled workers in a particular trade
b. had long been championed by the American federation of Labor
c. was led by William Green
d. was led by John L. Lewis and the UMW

CORRECT ANSWER: was led by John L. Lewis and the UMW
 



15. QUESTION: Labor issues in Roosevelt's National Recovery Administration were addressed in

a. Section 14b
b. the Wagner Act
c. Section 7a
d. Article 14

CORRECT ANSWER: Section 7a
 



16. QUESTION: In which of the following periods did average labor productivity in the United States grow the fastest?

a. 1929 to 1935
b. 1949 to 1973
c. 1973 to 1995
d. 1995 to 2002

CORRECT ANSWER: 1949 to 1973
 



17. QUESTION: The social and economic effects of the Depression

a. impacted only the wealthier classes
b. hit the middle class especially hard
c. lasted only a few months past 1929
d. came to light only gradually

CORRECT ANSWER: hit the middle class especially hard
 



18. QUESTION: The highest and most prolonged period of unemployment in the United States over the last 125 years occurred during

a. World War II
b. the 1980s Depression
c. the 1990-1991 recession
d. the Great Depression of the 1930s

CORRECT ANSWER: the Great Depression of the 1930s
 



19. QUESTION: Which of the following New Deal programs did the Supreme Court declare unconstitutional?

a. Commodity Credit Corporation
b. Civilian Conservation Corps
c. National Recovery Administration
d. Tennessee Valley Authority

CORRECT ANSWER: National Recovery Administration
 



20. QUESTION: In 1935, John L. Lewis organized the

a. knights of labor
b. Americans Federation of Labor
c. Congress of Industrial Organization
d. International Workers of the World

CORRECT ANSWER: Congress of Industrial Organization
 



21. QUESTION: The Great Depression of the 1930s was

a. the first one in American history
b. the last one in United States history
c. part of capitalism's cycles of ups and downs
d. the fault of federal welfare programs

CORRECT ANSWER: part of capitalism's cycles of ups and downs
 



22. QUESTION: When the stock market collapsed in 1929, most Americans' first line of defense was

a. their families
b. social security payments
c. workman's compensation
d. unemployment insurance

CORRECT ANSWER: their families
 



23. QUESTION: The Congress of Industrial Organizations

a. worked harmoniously with the American Federation of Labor in the 1930s
b. was solely interested in trade unions
c. fought hard to include women and African Americans
d. promoted the organization of all workers, not just skilled labor, in a given industry

CORRECT ANSWER: promoted the organization of all workers, not just skilled labor, in a given industry
 



24. QUESTION: As secretary of agriculture ______ was in charge of farm relief

a. Harry Hopkins
b. Henry A. Wallace
c. Hugh Johnson
d. Herbert Hoover

CORRECT ANSWER: Henry A. Wallace
 



25. QUESTION: During the Great Depression, the unemployment rate for the United States peaked at approximately

a. 10%
b. 70%
c. 45%
d. 25%

CORRECT ANSWER: 25%
 



26. QUESTION: The Great Depression of 1929 lasted for

a. three years
b. four years
c. a decade
d. none of them

CORRECT ANSWER: a decade
 



27. QUESTION: From 1800 to 1940, the price level in the United States

a. trended neither upward nor downward
b. fluctuated wildly
c. declined slowly
d. increased slowly

CORRECT ANSWER: trended neither upward nor downward
 



28. QUESTION: Franklin D. Roosevelt and his advisers believed that to restore purchasing power to farmers, production should be

a. cut
b. increased
c. redistributed
d. monitored

CORRECT ANSWER: cut
 



29. QUESTION: The sit-down strike

a. was first used against General Motors in 1936
b. was only used by the United Auto Workers
c. proved ineffective
d. was first used against Ford Motor Company

CORRECT ANSWER: was first used against General Motors in 1936
 



30. QUESTION: During 1931 and 1934, more than 500,000 Mexicans and Mexican Americans were

a. given jobs with the Works Progress Administration
b. deported to Mexico
c. serving in the US Armed forces
d. all of them

CORRECT ANSWER: deported to Mexico
 



31. QUESTION: After the stock market crash, President Herbert Hoover

a. increased spending for public works
b. established the Reconstruction Finance Corporation to provide credit
c. refused to provide direct relief to the poor
d. all of them

CORRECT ANSWER: all of them
 



32. QUESTION: The individual who was most responsible for promoting African-American rights during the New Deal was

a. Franklin D. Roosevelt
b. John Collier
c. Harry Hopkins
d. Harold Ickes

CORRECT ANSWER: Harry Hopkins
 



33. QUESTION: Under the Agricultural Adjustment Act, the federal government paid subsidies to farmers who

a. reduced their crop production
b. increased their output
c. bought more efficient equipment and fertilizers
d. ceased all production

CORRECT ANSWER: reduced their crop production
 



34. QUESTION: Before World War II, the average level of prices in the United States usually

a. fell during wartime and rose during peacetime
b. fell during wartime and fell during peacetime
c. rose during wartime and fell during peacetime
d. rose during wartime and rose during peacetime

CORRECT ANSWER: rose during wartime and fell during peacetime
 



35. QUESTION: Which of the following was not a program of the Hoover administration to ameliorate the Depression?

a. reconstruction Finance Corporation
b. Federal Farm Board
c. Agriculture Adjustment Act
d. White House Business conferences

CORRECT ANSWER: Agriculture Adjustment Act
 



36. QUESTION: An economy that doesn't interact economically with the rest of the world is called _______ economy

a. a closed
b. an open
c. a surplus
d. an authoritarian

CORRECT ANSWER: a closed
 



37. QUESTION: The Agricultural Adjustment Act

a. tried to increase production
b. was found unconstitutional in 1936
c. reduced the amount of credit available to farmers
d. eliminated sharecropping

CORRECT ANSWER: was found unconstitutional in 1936
 



38. QUESTION: After _______ the WPA denied employment to aliens, a decision that greatly affected Mexican Americans

a. 1935
b. 1936
c. 1937
d. 1938

CORRECT ANSWER: 1937
 



39. QUESTION: In the 1932 Presidential election, Franklin D. Roosevelt

a. lost to Herbert Hoover
b. beat Republican Calvin Coolidge
c. was challenged from the left by Norman Thomas and William Z. Foster
d. received less than 47 percent of the popular vote

CORRECT ANSWER: was challenged from the left by Norman Thomas and William Z. Foster
 



40. QUESTION: The New deal and the programs it created amounted to a/an

a. a form of communism like that in Stalin's Russia
b. series of reforms that would preserve American capitalism
c. attempt to help minorities rather than whites
d. all of them

CORRECT ANSWER: series of reforms that would preserve American capitalism
 



41. QUESTION: The individual who headed the Bureau of Indian Affairs during the New Deal was

a. John L. Lewis
b. Harry Hopkins
c. John Collier
d. Marian Anderson

CORRECT ANSWER: John Collier
 



42. QUESTION: A short-lived agency that employed 4 million people to build roads, schools, playgrounds, and athletic facilities was the

a. PWA
b. WPA
c. TVA
d. CWA

CORRECT ANSWER: CWA
 



43. QUESTION: Following World War I and World War II, the United States had a

a. small trade surplus
b. small trade deficit
c. large trade deficit
d. large trade surplus

CORRECT ANSWER: large trade surplus
 



44. QUESTION: Hoover's response to the Depression could best be described as

a. restrained and cautions
b. innovative and adaptive
c. humanitarian and pragmatic
d. socialistically radical

CORRECT ANSWER: restrained and cautions
 



45. QUESTION: Which of the following was the immediate factor for the Great Depression?

a. collapse of Wall Street Exchange
b. Financial Impact of World War I
c. Fall in US exports
d. collapse of banks

CORRECT ANSWER: collapse of Wall Street Exchange
 



46. QUESTION: Young men were hired to clear land, plant trees, build bridges, and fish ponds by the

a. TVA
b. NRA
c. PWA
d. CCC

CORRECT ANSWER: CCC
 



47. QUESTION: The first woman Cabinet member was

a. Mary McLeod-Bethune
b. Charlotte Perkins-Gillman
c. Marion Anderson
d. Frances Perkins

CORRECT ANSWER: Frances Perkins
 



48. QUESTION: The 1934 Indian Reorganization art

a. recognized the autonomy of Indian tribes
b. appropriated funds to help Indians add to their land holdings
c. provided jobs and professional training
d. all of them

CORRECT ANSWER: all of them
 



49. QUESTION: Disenchantment with capitalism drew many Americans to

a. the causes of socialism and the Communist party
b. join the Republican party
c. move to Mexico
d. all of them

CORRECT ANSWER: the causes of socialism and the Communist party
 



50. QUESTION: Roosevelt's "court packing" proposal

a. was perfectly legal
b. courage both conservatives and liberals
c. was effectively blocked by Democratic opposition
d. all of them

CORRECT ANSWER: all of them
 



51. QUESTION: Franklin D. Roosevelt initial New Deal legislation was surprisingly

a. radical
b. liberal
c. inflationary
d. conservative

CORRECT ANSWER: conservative
 



52. QUESTION: The most striking characteristic of the stock market in 1929 was

a. investors' obsession with speculation
b. the downward trend of its major stocks early in the year
c. the government's desire to carefully regulate it
d. its steady advancement through the decade, culminating in record levels in 1929

CORRECT ANSWER: investors' obsession with speculation
 



53. QUESTION: Which of the following individuals was blamed by Americans for the Depression?

a. Herbert Hoover
b. Calvin Coolidge
c. Franklin D. Roosevelt
d. Harry Hopkins

CORRECT ANSWER: Herbert Hoover
 



54. QUESTION: The United States economy during the Second World War could be most accurately described as a

a. free-market economy
b. managed economy
c. barter economy
d. monopolistic economy

CORRECT ANSWER: managed economy
 



55. QUESTION: By 1935, Roosevelt's severest critics were

a. members of the Supreme Court
b. accusing him of turning the US into a socialist state
c. demanding more radical reforms
d. accusing him of ignoring the rise of aggressive military dictatorships in Europe

CORRECT ANSWER: demanding more radical reforms
 



56. QUESTION: All of the following were causes of the Great Depression except

a. poor banking practices
b. depressed precious metal prices
c. European countries' inability to pay their debts
d. overproduction in factories and on farms

CORRECT ANSWER: depressed precious metal prices
 



57. QUESTION: The Congress of Industrial Organizations was

a. formed by the American Federation of labor
b. part of a Moscow-inspired plan to subvert America
c. more broad-based than previous unions and organized less-skilled workers
d. none of them

CORRECT ANSWER: more broad-based than previous unions and organized less-skilled workers
 



58. QUESTION: The New Deal coalition reflected not only Roosevelt's popularity but also a

a. new and more inclusive American identity
b. desire to preserve traditional ethnic divisions
c. rejection of government regulation of business
d. all of them

CORRECT ANSWER: new and more inclusive American identity
 



59. QUESTION: The "Bonus Army" marched on Washington, D.C., to pressure Congress to

a. pay World War I veterans their army pensions early
b. pass the Norris-La Guardia Anti-Injunction Act to protect organized labor
c. dole out federal aid to the homeless and depressed living in "Hoovervilles"
d. help destitute farmers survive in the Dust Bowl region

CORRECT ANSWER: pay World War I veterans their army pensions early
 



60. QUESTION: Francis Townsend advocated that the federal government pay $200 each month to

a. all Americans over the age of 60
b. dispossessed farmers
c. veterans of World War I
d. unemployed urban workers

CORRECT ANSWER: all Americans over the age of 60
 



61. QUESTION: Roosevelt's Hundred Days banking legislation was designed to

a. support strong banks and eliminate the weaker ones
b. decrease government regulation of US banks
c. allow the government to take over the banking system
d. give bankers a place in his government

CORRECT ANSWER: support strong banks and eliminate the weaker ones
 



62. QUESTION: In the presidential campaign of 1932, Hoover

a. announced that he had been irresponsible in his attitude toward the Depression
b. conducted an upbeat, optimistic campaign
c. announced his support for public relief
d. was haunted by the public's memory of the Bonus March

CORRECT ANSWER: was haunted by the public's memory of the Bonus March
 



63. QUESTION: Huey Long advocated

a. higher taxes for every income level
b. "sharing the wealth"
c. more conservative measures to control the economy
d. cutting the taxes of the wealthy

CORRECT ANSWER: "sharing the wealth"
 



64. QUESTION: During the Hundred Days, Roosevelt did all of the following except

a. propose government ownership of major industries
b. close all the banks
c. create the Agriculture Adjustment Act
d. call a special session of Congress

CORRECT ANSWER: propose government ownership of major industries
 



65. QUESTION: The bonus army that came to Washington in 1932 was made up of

a. new volunteers
b. young draftees
c. WWI veterans who supported Hoover's policies
d. WWI veterans who lobbied Congress

CORRECT ANSWER: WWI veterans who lobbied Congress