USA as World Power

1. QUESTION: During the Industrial Revolution of the late 19th century, farmers in the United States worked to increase their land buildings and modernize their equipment. A lasting effect of these changes was

a. higher prices of crops
b. increased rural population density
c. a shortage of land for farming
d. greater productivity of farming

CORRECT ANSWER: greater productivity of farming
 



2. QUESTION: In the late 19th and early 20th centuries, improvements in steel technology allowing architects to be design buildings taller than has previously been possible. As a result skyscrapers began to be built in cities such as New York and Chicago. What was the result of this new technology on population patterns in the US in the first half of the 20th century?

a. decreased growth of suburban areas
b. migration from the West to the Midwest
c. Greater Population density in urban areas
d. increased migration from urban to rural areas

CORRECT ANSWER: Greater Population density in urban areas
 



3. QUESTION: The Industrial Revolution began in which country?

a. France
b. Great Britain
c. Japan
d. The United States

CORRECT ANSWER: Great Britain
 



4. QUESTION: Who invented the cotton gin?

a. Eli Whitney
b. Samuel Colt
c. Samuel Slater
d. Elias Howe

CORRECT ANSWER: Eli Whitney
 



5. QUESTION: Who forcibly prevented the distribution of stamps and forced the resignation of the stamp collectors?

a. The Freedom Force
b. US Calvary
c. The Boston Militia
d. Sons of Liberty

CORRECT ANSWER: Sons of Liberty
 



6. QUESTION: Rockefellers made their fortune in

a. oil
b. steel
c. railroads
d. none of them

CORRECT ANSWER: oil
 



7. QUESTION: One effect of industrialization in the US in the late 19th century was

a. a decrease in child labor
b. an increase in demand for handicraft goods
c. a decrease in immigration to the US
d. an increase in urbanization

CORRECT ANSWER: an increase in urbanization
 



8. QUESTION: The Industrial Revolution in Britain in the 18th century as a result of technological innovations in the production of cotton cloth. Which major changes in the economics of Europe and the United States was set in motion by this development?

a. an increasing portion of the work force engaged in manufacturing
b. labor shortages resulting from a decreasing population
c. a shift from free market systems to command economies
d. a decreasing need for international trade agreements

CORRECT ANSWER: an increasing portion of the work force engaged in manufacturing
 



9. QUESTION: Why was the formation of labor unions an effect of US industrialization in the late 1800s?

a. union were needed to guarantee a steady supply of workers
b. union membership was required for employment in new industries
c. factory owners set up labor unions in order to control their large workforce
d. unions organized industrial workers to protest unsafe working conditions and long workdays

CORRECT ANSWER: unions organized industrial workers to protest unsafe working conditions and long workdays
 



10. QUESTION: The _______ standard existed until the beginning of World War I; after the war ended it ______

a. gold; was never reinstated
b. silver; was never reinstated
c. gold; was eventually reinstated
d. silver; was eventually reinstated

CORRECT ANSWER: gold; was eventually reinstated
 



11. QUESTION: Who invented the reaper?

a. John Deere
b. Cyrus H. McCormick
c. Eli Whitney
d. Samuel Slater

CORRECT ANSWER: Cyrus H. McCormick
 



12. QUESTION: Next to Cotton the most valuable American export in 1860 was

a. cotton manufacturers
b. tobacco
c. wheat
d. lumber

CORRECT ANSWER: tobacco
 



13. QUESTION: The Stamp Act was passed by

a. The Continental Congress
b. The Virginia House of Burgesses
c. The British Parliament
d. The Congress under the Articles of Confederation

CORRECT ANSWER: The British Parliament
 



14. QUESTION: What problem arising from US industrialization did the progressive reformers of the late 19th and early 20th centuries want the federal government to address?

a.
b.
c.
d.

CORRECT ANSWER:
 



15. QUESTION: Industrial committees which helped mobilize the country's war efforts during WWI were

a. instrumental in preventing corruption and labor dissension from crippling the mobilization campaign
b. so dominated by greedy businessmen cashing in on the war they were disbanded and replaced by the War Industries Board
c. the key to an efficient war effort following the collapse of the War Industries Board
d. rules unconstitutional by the conservative Supreme Court and were forced to recognize as unfunded private consulting groups

CORRECT ANSWER: so dominated by greedy businessmen cashing in on the war they were disbanded and replaced by the War Industries Board
 



16. QUESTION: In the late 19th century, industrialization led to harsh working conditions in the US. Which policies of the US government allowed such conditions to develop and later led to the growth of labor unions to correct abuses of workers?

a. laissez faire policies toward big business
b. antitrust policies toward monopolies
c. imperialist policies regarding territorial expansion
d. isolationist policies regarding international alliance

CORRECT ANSWER: laissez faire policies toward big business
 



17. QUESTION: Alexander Graham invented

a. radio
b. steam engine
c. telephone
d. none of them

CORRECT ANSWER: telephone
 



18. QUESTION: Which one of the founding Fathers was also known as inventor?

a. Benjamin Franklin
b. Thomas Paine
c. Alexander Hamilton
d. Patrick Henry

CORRECT ANSWER: Benjamin Franklin
 



19. QUESTION: Which of the America presidents was responsible for the Apollo Project that resulted in the man's landing on the surface of moon?

a. Dwight David Eisenhower
b. John F. Kennedy
c. Lyndon Johnson
d. Richard Nixon

CORRECT ANSWER: Richard Nixon
 



20. QUESTION: Locomotive was invented by Peter Cooper in

a. 1820
b. 1830
c. 1835
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1830
 



21. QUESTION: As a result of industrialization in the US in the late 19th and early 20th centuries, progressive reformers sought government regulation of business in order to

a. control economic cycles of inflation and recession
b. provide money for public services such as schools and libraries
c. restore competition by limiting the power of monopolies and trusts
d. prevent companies from moving their factories to other countries

CORRECT ANSWER: restore competition by limiting the power of monopolies and trusts
 



22. QUESTION: Steel co-operation of USA was established in

a. 1810
b. 1876
c. 1901
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1901
 



23. QUESTION: What was effect of 19th century industrialization in the US?

a. increased regulation of child labor
b. modernization of agriculture
c. decreased demand for farm products
d. emigration from the US

CORRECT ANSWER: modernization of agriculture
 



24. QUESTION: United States of America Steel Corporation was established in

a. 1891
b. 1897
c. 1901
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1901
 



25. QUESTION: What year was the Stamp Act crisis?

a. 1765
b. 1770
c. 1759
d. 1760

CORRECT ANSWER: 1765
 



26. QUESTION: Largest concrete dam in the world is

a. The Itap?a Dam
b. Grand Coulee Dam
c. Three Gorges Dam
d. none of them

CORRECT ANSWER: Grand Coulee Dam
 



27. QUESTION: Who urged the House of Burgesses to condemn the Stamp Act?

a. Henry James
b. George Washington
c. Patrick Henry
d. John Adams

CORRECT ANSWER: Patrick Henry
 



28. QUESTION: Alva Edison invented Phonograph in

a. 1872
b. 1876
c. 1878
d. none of them

CORRECT ANSWER: none of them
 



29. QUESTION: The appearance in many US cities of department stores, organized sporting events, musical theatres and amusement parks in the last decades of the 19th century was evidence of what effect of industrialization?

a. improved working conditions on American farms
b. the growing power of unions to negotiate benefits for their members
c. government-sponsored programs to improve public health and education
d. an increase in the leisure time and disposable income of the urban middle class

CORRECT ANSWER: an increase in the leisure time and disposable income of the urban middle class
 



30. QUESTION: During the Industrial Revolution of the late 19th century, farmers in the US worked to increase their land holding and modernize their equipment. A lasting effect of these changes was

a. higher prices for crops
b. increased rural population density
c. a shortage of land for farming
d. greater productivity of farming

CORRECT ANSWER: greater productivity of farming