USA as a British History

1. QUESTION: America was named after

a. Christopher Columbus
b. Amerigo Vespucci
c. Ferdinand Magellan
d. none of them

CORRECT ANSWER: Amerigo Vespucci
 



2. QUESTION: George Washington died in

a. 1797
b. 1799
c. 1801
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1799
 



3. QUESTION: Rhode Island and the Massachusetts Bay Colony differed in that Rhode Island

a. lacked religious freedom
b. was a theocracy
c. was located in New England
d. practiced a policy of separation of church and state

CORRECT ANSWER: practiced a policy of separation of church and state
 



4. QUESTION: The Indian allies of the English during the French and Indian war were

a. the Iroquois
b. the Hurons
c. the Abenakis
d. the Ottowas

CORRECT ANSWER: the Iroquois
 



5. QUESTION: Pilgrims fathers established

a. York town
b. James town
c. psymonth colony
d. none of them

CORRECT ANSWER: psymonth colony
 



6. QUESTION: Charles II rewarded supporters with the territory that became the following colonies except for

a. North Carolina
b. South Carolina
c. New York
d. Georgia

CORRECT ANSWER: Georgia
 



7. QUESTION: What Indian tribe was almost completely destroyed in 1636-37 after several raids on its villages subsequent to the murder of an English captain?

a. the Pequots
b. the Wampanoags
c. the Narragansetts
d. the Mohicans

CORRECT ANSWER: the Pequots
 



8. QUESTION: The first permanent English settlement on the mainland of North America was at

a. Raleigh
b. Quebec
c. St. Augustine
d. Manhattan

CORRECT ANSWER: St. Augustine
 



9. QUESTION: The Plymouth Plantation is often regarded as

a. The first form of democracy in America
b. The first American theocracy
c. The first successful settlement
d. The most tolerant settlement toward Indians

CORRECT ANSWER: The first form of democracy in America
 



10. QUESTION: According to first census of USA (1790) its population was

a. 3.9 million
b. 4.5 million
c. 6.4 million
d. none of them

CORRECT ANSWER: 3.9 million
 



11. QUESTION: What country sold the first twenty Africans in Jamestown to be used as indentured servants?

a. France
b. Spain
c. England
d. Holland

CORRECT ANSWER: Holland
 



12. QUESTION: In contrast to the New England colonies, the Chesapeake colonies had a

a. high birthrate
b. low mortality rate
c. scarcity of women
d. healthy environment

CORRECT ANSWER: scarcity of women
 



13. QUESTION: The fundamental Constitution of Carolina

a. encouraged the use of African slaves
b. exempted the rich from paying taxes on tobacco
c. gave voting to rights to all landowners of 50 acres or more
d. attempted to establish a system of nobility with feudal rights in the New World

CORRECT ANSWER: attempted to establish a system of nobility with feudal rights in the New World
 



14. QUESTION: George Washington became president in

a. 1781
b. 1789
c. 1801
d. 1804

CORRECT ANSWER: 1789
 



15. QUESTION: The first proprietary colony was

a. Carolina
b. New Amsterdam
c. Jamestown
d. Maryland

CORRECT ANSWER: Maryland
 



16. QUESTION: The Pilgrims landed in New England in

a. 1607
b. 1620
c. 1619
d. 1776

CORRECT ANSWER: 1620
 



17. QUESTION: Which of the following is not true of Puritans?

a. they wanted authority over spiritual matters to rest with the local congregation
b. they believed that everyone is capable of interpreting the Bible according to their own personal understanding of God's purpose
c. local congregations elected elders or presbyters, who assisted ministers in running the church
d. they condemned many traditional rites such as Holy Communion which they considered to be idolatrous

CORRECT ANSWER: they believed that everyone is capable of interpreting the Bible according to their own personal understanding of God's purpose
 



18. QUESTION: In 1676 Chief Metacomet rebelled against the Puritan settlers. What is the name of the war?

a. the French and Indian war
b. the Seven Years' war
c. King Phipil's war
d. King William's war

CORRECT ANSWER: King Phipil's war
 



19. QUESTION: Which of the following is not true of the navigation acts?

a. they were originally passed to exclude Dutch ships from England's colonies
b. they permitted only English or colonial-owned ships to enter American ports
c. they required the colonists to ship certain articles only to England
d. they had the affect of stalling immigration to the English colonies

CORRECT ANSWER: they had the affect of stalling immigration to the English colonies
 



20. QUESTION: Quakers are associated with

a. New York
b. North Carolina
c. Rhode Island
d. Pennsylvania

CORRECT ANSWER: Pennsylvania
 



21. QUESTION: All of the following statements about colonial politics are true except

a. the legislatures controlled taxes and expenditures
b. voting rights were limited to white male property owners
c. most colonies had bicameral legislatures
d. each colony elected its own governor

CORRECT ANSWER: each colony elected its own governor
 



22. QUESTION: The main beneficiaries of the headright system were

a. widows who acquire new husbands from England
b. indentured servants who found jobs in the colonies
c. English ship owners who transported new laborers across the Atlantic
d. Landowners who paid the passage for indentured servants

CORRECT ANSWER: Landowners who paid the passage for indentured servants
 



23. QUESTION: The Pilgrim reached Plymouth in

a. 1616
b. 1620
c. 1619
d. 1776

CORRECT ANSWER: 1620
 



24. QUESTION: The Articles of Confederation was ratified in

a. 1776
b. 1777
c. 1779
d. 1781

CORRECT ANSWER: 1781
 



25. QUESTION: The colony of New Netherland, founded by the Dutch in 1621, came under English rule in 1664 and was renamed

a. New Hampshire
b. New Found Land
c. New York
d. New Mexico

CORRECT ANSWER: New York
 



26. QUESTION: Which of the following countries is not correctly matched with the characteristics of their settlements in the New World?

a. French - established settlements based on farming
b. French - established good trade relations with the Indians
c. Spanish - enslaved natives
d. English - women were in their early settlements

CORRECT ANSWER: French - established settlements based on farming
 



27. QUESTION: The Navigation Acts were originally aimed at ousting the ______ from trade with the English colonies

a. French
b. Spanish
c. Dutch
d. Indians

CORRECT ANSWER: Dutch
 



28. QUESTION: Who forced General Burgoyne to surrender at Saratoga?

a. Charles Lee
b. Horatio Gates
c. Benedict Arnold
d. George Washington

CORRECT ANSWER: Horatio Gates
 



29. QUESTION: In 1500 the civilizations of Mexico and central America differed from the civilizations of the North American Plains Indians in that the Plains Indians

a. assimilated into European culture while the inhabitants of Mexico and Central America did not
b. were united while the natives of Mexico and Central America were scattered
c. lived in adobe houses while the natives of Mexico and Central America lived in tents
d. were nomadic while the civilizations of Mexico and Central America were more stable

CORRECT ANSWER: were nomadic while the civilizations of Mexico and Central America were more stable
 



30. QUESTION: The total number of British colonies in North America was:

a. 11
b. 13
c. 15
d. none of them

CORRECT ANSWER: 13
 



31. QUESTION: Which of the following was not true of English mercantilism?

a. Mercantilist policies made more overseas colonization difficult
b. England's power increased and allowed England to challenge Spain's power in the Western Hemisphere
c. increased trade also increased the power of the national government
d. England wanted to export more than it imported

CORRECT ANSWER: Mercantilist policies made more overseas colonization difficult
 



32. QUESTION: The first permanent English settlement in the New World was at

a. Jamestown
b. Roanoke Island
c. Plymouth
d. New Amsterdam

CORRECT ANSWER: Jamestown
 



33. QUESTION: Which of the following colonies in America was named after Queen Elizabeth?

a. Maryland
b. Florida
c. Virginia
d. Georgia

CORRECT ANSWER: Virginia
 



34. QUESTION: Spain financed Westward voyage of Columbus in

a. 1492
b. 1482
c. 1472
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1492
 



35. QUESTION: Which of the following was the main purpose of the Navigation Acts?

a. to promote trade among the colonies
b. to protect American manufacturing from foreign competition
c. to guarantee that England alone would profit from trade with the colonies
d. to regulate the slave trade

CORRECT ANSWER: to guarantee that England alone would profit from trade with the colonies
 



36. QUESTION: All of the following statements about indentured servitude in colonial America are true except

a. indentured servants were primarily young men
b. indentured servants provided most of the labor in tobacco cultivation in the 17th century
c. indentured servants could not be sold as property
d. indentured servants came primarily from the unemployed and lower classes

CORRECT ANSWER: indentured servants could not be sold as property
 



37. QUESTION: The Virginia House of Burgesses and the Fundamental Orders o Connecticut were similar in that both

a. provided for representative democracy
b. provided for direct democracy
c. symbolized the independent spirit that existed in the American colonies
d. provided for universal male suffrage

CORRECT ANSWER: provided for representative democracy
 



38. QUESTION: European exploration of the America resulted in all of the following except the

a. introduction of new products to the Americas
b. development of unified resistance by the Native Americans to European settlement
c. mixed-race peoples in Mexico and Central America
d. introduction of new products to Europe

CORRECT ANSWER: development of unified resistance by the Native Americans to European settlement
 



39. QUESTION: The total number of the British Colonies founded in Colonial America was

a. 13
b. 15
c. 20
d. none of them

CORRECT ANSWER: 13
 



40. QUESTION: The first subject of H.M. Queen Elizabeth I to be born in the New World was

a. Virginia Dare
b. John Smith
c. John White
d. Mary Rowlandson

CORRECT ANSWER: Virginia Dare
 



41. QUESTION: The French and Indian war lasted until

a. 1692
b. 1763
c. 1776
d. 1789

CORRECT ANSWER: 1763
 



42. QUESTION: In contrast to Europe in the 17th and 18th centuries, the colonies were characterized by

a. an abundant labor supply
b. a scarcity of labor
c. an adequate labor supply
d. a high rate of unemployment

CORRECT ANSWER: a scarcity of labor
 



43. QUESTION: What captain captured the British sloop Drake and the warship Serapis?

a. Harry Lee
b. Horatio Gates
c. John Paul Jones
d. Daniel Morgan

CORRECT ANSWER: John Paul Jones
 



44. QUESTION: Which of the following was not true of the slave trade?

a. most of the slaves came from Wes Africa
b. the first European nation to traffic in African slaves was Spain
c. Africans controlled the inland trade in gold, cotton and slaves because Europeans were susceptible to diseases such as yellow fever, malaria and dysentery
d. slavery had existed for centuries in West Africa before the advent of the Europeans

CORRECT ANSWER: the first European nation to traffic in African slaves was Spain
 



45. QUESTION: Lord Baltimore established the colony of Maryland as a refuge for

a. Quakers
b. Catholics
c. Puritans
d. Mormons

CORRECT ANSWER: Catholics
 



46. QUESTION: American Colonization Society was to

a. Support American expansionism
b. support anti slavery movement
c. Settle Negros in Africa
d. none of them

CORRECT ANSWER: Settle Negros in Africa
 



47. QUESTION: In 1500 the civilizations of Mexico and central America differed from the civilizations of the North American Plains Indians in that the Plains Indians

a. assimilated into European culture while the inhabitants of Mexico and Central America did not
b. were united while the natives of Mexico and Central America were scattered
c. lived in adobe houses while the natives of Mexico and Central America lived in tents
d. were nomadic while the civilizations of Mexico and Central America were more stable

CORRECT ANSWER: were nomadic while the civilizations of Mexico and Central America were more stable
 



48. QUESTION: Jamestown was founded in

a. 1607
b. 1616
c. 1919
d. 1628

CORRECT ANSWER: 1607
 



49. QUESTION: Lord Baltimore established the colony of Maryland as a refuge for

a. Quakers
b. Catholics
c. Puritans
d. Mormons

CORRECT ANSWER: Catholics
 



50. QUESTION: The Pilgrims were also known as Separatists because they

a. wanted to separate Plymouth from the Chesapeake colonies
b. wanted complete separation of church and state
c. were the first to declare independence from Great Britain
d. broke all ties with the church of England

CORRECT ANSWER: broke all ties with the church of England
 



51. QUESTION: Pennsylvania differed fro other proprietary colonies in that

a. it was settled mostly by the Scotch-Irish
b. it limited voting rights to Christians
c. it outlawed slavery
d. it encouraged friendly and peaceful relations with Indians

CORRECT ANSWER: it encouraged friendly and peaceful relations with Indians
 



52. QUESTION: Which of the following is true of slavery in English colonies?

a. the first Africans were brought to South Carolina from the West Indies
b. Originally, black slaves in the Chesapeake colony could earn their freedom by completing a term of service or by converting to Christianity
c. after Bacon's rebellion, the local government passed laws limiting the importation of slaves
d. during the middle passage, ship captains worked hard to preserve the health of their valuable cargo because they did not want to lose the value of those slaves

CORRECT ANSWER: Originally, black slaves in the Chesapeake colony could earn their freedom by completing a term of service or by converting to Christianity
 



53. QUESTION: The Jamestown settlement was made possible thanks to

a. The Dutch West Indian Company
b. The London company
c. Huguenots
d. The Plymouth Company

CORRECT ANSWER: The London company
 



54. QUESTION: The English were the initial settlers of all of the following colonies except

a. Virginia
b. Pennsylvania
c. New York
d. Plymouth

CORRECT ANSWER: New York
 



55. QUESTION: James Town was founded in

a. 1607
b. 1609
c. 1611
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1607
 



56. QUESTION: The first Africans were introduced into the American colonies in

a. 1498
b. 1564
c. 1619
d. 1742

CORRECT ANSWER: 1619
 



57. QUESTION: Which of the following was the reaction of the British Government to the Boston Tea Party?

a. troops were sent into Lexington and Concord
b. The Intolerable Acts
c. they repealed the Tea Act
d. The Declaratory Acts

CORRECT ANSWER: The Intolerable Acts
 



58. QUESTION: Which of the following is not true of the Puritans who founded the Massachusetts Bay colony?

a. they believed in separating completely from the Church of the England
b. Charles I's acts against Puritans in England served as an impetus to their immigration to the New World
c. they believed that they had been chosen by God
d. they established a government based on elected representation

CORRECT ANSWER: they believed in separating completely from the Church of the England
 



59. QUESTION: The Dominion of New England

a. was part of England's mercantilist policies
b. was created as an effort by the New England colonies to rebel against English control of their internal affairs
c. is regarded as a precursor to the Continental Confederation that fought the American Revolution
d. was an effort by the King of England to reestablish authoritarian control over the English colonies from New Jersey to Maine

CORRECT ANSWER: was an effort by the King of England to reestablish authoritarian control over the English colonies from New Jersey to Maine
 



60. QUESTION: The largest slave uprising of the 18th century took place in

a. Georgia
b. South Carolina
c. North Carolina
d. Virginia

CORRECT ANSWER: South Carolina
 



61. QUESTION: Which of the following was not part of the Intolerable Acts?

a. closing the port of Boston
b. increasing the powers of the governor
c. allowing British commanders to station troops in private homes
d. increasing taxes on paint, wine and tea

CORRECT ANSWER: increasing taxes on paint, wine and tea
 



62. QUESTION: Who wrote Encyclopedia of American History?

a. Morris, Richard and Commager
b. Rubin, Barry
c. Siring, Lawrence
d. none of them

CORRECT ANSWER: Morris, Richard and Commager
 



63. QUESTION: The Virginia House of Burgesses and the Fundamental Orders of Connecticut were similar in that both

a. provided for representative democracy
b. provided for direct democracy
c. symbolized the independent spirit that existed in the American colonies
d. provided for universal male suffrage

CORRECT ANSWER: provided for representative democracy
 



64. QUESTION: Which of the following was not true of English mercantilism?

a. Mercantilist policies made more overseas colonization difficult
b. England's power increased and allowed England to challenge Spain's power in the Western Hemisphere
c. increased trade also increased the power of the national government
d. England wanted to export more than it imported

CORRECT ANSWER: Mercantilist policies made more overseas colonization difficult
 



65. QUESTION: The colonies learned that their strongest weapon against unpopular British tax measured was

a. violent demonstrations
b. tarring and feathering customs officials
c. sending petitions to Parliament
d. boycotting British goods

CORRECT ANSWER: boycotting British goods
 



66. QUESTION: Which of the following happened last?

a. the settling of Maryland
b. the funding of the Massachusetts Bay Colony
c. the founding of Plymouth
d. King Philip's war

CORRECT ANSWER: King Philip's war
 



67. QUESTION: The 1783 treaty of Paris that defined original border of the United States was with

a. France
b. Portugal
c. Spain
d. Great Britain

CORRECT ANSWER: Great Britain
 



68. QUESTION: Which of the following colonies was the last to be founded?

a. North Carolina
b. Pennsylvania
c. Georgia
d. New York

CORRECT ANSWER: Georgia
 



69. QUESTION: Which of the following states in the United States of America was famous for its gold mines?

a. Maryland
b. Vermont
c. California
d. Massachusetts

CORRECT ANSWER: California
 



70. QUESTION: John Calvin and the Puritans who followed his beliefs

a. felt that Go was omnipotent
b. argued that ministers and the most pious in community should rule society
c. preached that God had chosen selective people of salvation and the rest were condemned to eternal damnation
d. all of them

CORRECT ANSWER: all of them
 



71. QUESTION: Mormons are settles in

a. Nevada
b. Utah
c. New Mexico
d. none of them

CORRECT ANSWER: Utah
 



72. QUESTION: In his first voyage to the New World, Christopher Columbus first landed in

a. Cuba
b. Trinidad
c. Bahamas
d. none of them

CORRECT ANSWER: Bahamas
 



73. QUESTION: Apart from New York which colony did the duke of York control?

a. Pennsylvania
b. Georgia
c. Delaware
d. Maryland

CORRECT ANSWER: Delaware
 



74. QUESTION: The Puritans believed

a. Indians were culturally equal to whites
b. they should try to convert the natives to Christianity
c. that God wished them to destroy the native tribes
d. they should pay the Indians for the purchase of their land

CORRECT ANSWER: they should try to convert the natives to Christianity
 



75. QUESTION: What first great battle between the Americans and an Indian confederation took place in 1794?

a. Little Big Horn
b. Fallen Timbers
c. Wounded Knee
d. Thames

CORRECT ANSWER: Fallen Timbers
 



76. QUESTION: The most well-known triangular trade involved

a. rum, slaves, naval stores
b. rum, naval stores, tobacco
c. rum, rice, molasses
d. rum, slaves, molasses

CORRECT ANSWER: rum, slaves, molasses
 



77. QUESTION: The Treaty of Paris in 1783 fixed the Western boundary of the United States at the River

a. Missouri
b. Kentucky
c. Mississippi
d. Potomac

CORRECT ANSWER: Mississippi
 



78. QUESTION: Columbus discovered America in

a. 1388
b. 1688
c. 1788
d. none of them

CORRECT ANSWER: none of them
 



79. QUESTION: The first English attempt at settling in the New World was at

a. Jamestown
b. Roanoke Island
c. Plymouth
d. New Amsterdam

CORRECT ANSWER: Roanoke Island
 



80. QUESTION: Which of the following did not occur in 1619 in Jamestown?

a. the first women arrived in the colony
b. the first representative assembly in the New World, the House of Burgesses was convened
c. the first African workers were brought to the colony
d. the settlers passed the first law of religious toleration in the New World

CORRECT ANSWER: the settlers passed the first law of religious toleration in the New World
 



81. QUESTION: The Society of Friends was a group of

a. Catholics
b. Quakers
c. Huguenots
d. Mormons

CORRECT ANSWER: Quakers
 



82. QUESTION: Roger Williams is best known in American history as

a. advocating the uniting of church and state in government
b. a believer that dissidents must be purged from society in order to guarantee salvation
c. an advocate of the separation of church and state
d. a prominent Congregationalist minister and theologian

CORRECT ANSWER: an advocate of the separation of church and state
 



83. QUESTION: When did the Duke of York capture New Amsterdam?

a. 1620
b. 1645
c. 1664
d. 1681

CORRECT ANSWER: 1664
 



84. QUESTION: One benefit of the Navigation Acts for the English colonists was that they allowed

a. the development of a manufacturing industry
b. the development of ship-building industry
c. increased trade with the French West Indies
d. a virtually classless society to develop in the middle colonies

CORRECT ANSWER: the development of ship-building industry
 



85. QUESTION: Which region had the lowest mortality rate among its slave population?

a. the West Indies
b. South Carolina
c. The Chesapeake colonies
d. South America

CORRECT ANSWER: The Chesapeake colonies
 



86. QUESTION: The Albany Congress was attended by the delegates of _____ colonies

a. 13
b. 7
c. 11
d. none of them

CORRECT ANSWER: 7
 



87. QUESTION: France's most important economic activity in North America in the 17th century was

a. fund trading
b. wheat farming
c. tobacco cultivation
d. gold mining

CORRECT ANSWER: fund trading
 



88. QUESTION: The English decided to settle in the New World

a. because they wanted to submit the Indians
b. in order to set up a military base against Spain
c. because the French had already colonized the North
d. because they needed to find India

CORRECT ANSWER: in order to set up a military base against Spain
 



89. QUESTION: In 1602

a. Pope Draw's demarcation line
b. Harvard College is established
c. Hudson explores Hudson River
d. none of them

CORRECT ANSWER: none of them
 



90. QUESTION: The slogan 'No taxation without representation' was first raised during the American Revolution in

a. Massachusetts Assembly
b. Philadelphia Congress
c. Boston Tea Party
d. none of them

CORRECT ANSWER: Massachusetts Assembly
 



91. QUESTION: Which of the following is not correctly matched with a colony

a. Thomas Hooker and Connecticut
b. Lord Baltimore and Maryland
c. John Rolfe and Jamestown
d. William Bradford and Massachusetts Bay

CORRECT ANSWER: William Bradford and Massachusetts Bay
 



92. QUESTION: In the mid-17th century, which country was forced out of most of its possessions in North America?

a. Holland
b. England
c. France
d. Spain

CORRECT ANSWER: Holland
 



93. QUESTION: Which of the following is not true?

a. over half of the settlers in the southern colonies in the 17th century came as indentured servants
b. by 1730, the majority of South Carolina's population was black
c. Southern whites generally exaggerated the danger of slave rebellion in English North America
d. As in the South, colonial New England's economic prosperity depended on growing surplus cash crops for export

CORRECT ANSWER: As in the South, colonial New England's economic prosperity depended on growing surplus cash crops for export
 



94. QUESTION: Besides Jamestown, where else did the English try to settle in 1607?

a. Roanoke Island
b. Pistoled Bay
c. Sagadahoc
d. Manhattan

CORRECT ANSWER: Sagadahoc
 



95. QUESTION: Why didn?t the French develop a settler colony?

a. many French did not want to emigrate from France
b. there was no item that the French wanted to gain or trade from the New World
c. French Huguenots refused to emigrate
d. early French settlers were massacred by the native populations

CORRECT ANSWER: many French did not want to emigrate from France
 



96. QUESTION: European exploration of the America resulted in all of the following except the

a. introduction of new products to the Americans
b. mixed-race people in Mexico and Central America
c. development of unified resistance by the Native Americans to European Settlement
d. spread of European disease to the native Americans

CORRECT ANSWER: development of unified resistance by the Native Americans to European Settlement
 



97. QUESTION: What was main goal of the settlers at Jamestown?

a. to establish a community with representative government
b. to establish a successful agriculturally-based colony
c. to honor their sovereign, James I
d. to find gold and riches

CORRECT ANSWER: to find gold and riches
 



98. QUESTION: Who was the first explorer who supposedly entered the bay of Manhattan?

a. Henry Hudson
b. Giovanni da Verrazano
c. John Cabot
d. Walter Raleigh

CORRECT ANSWER: Giovanni da Verrazano
 



99. QUESTION: The Puritans were not connected with the founding of which of the following colonies or communities?

a. Rhode Island
b. Connecticut
c. Massachusetts Bay
d. Maryland

CORRECT ANSWER: Maryland
 



100. QUESTION: Which of the following is not correct chronology for English history?

a. Charles I, William and Mary, James II, Oliver Cromwell, Charles II
b. Charles I, James II, William and Mary, Oliver Cromwell, Charles II
c. James II, Charles I, Charles II, Oliver Cromwell, William and Mary
d. none of them

CORRECT ANSWER: James II, Charles I, Charles II, Oliver Cromwell, William and Mary
 



101. QUESTION: Which of the following would have been an example of the policy of "salutary neglect"?

a. England passed a law limiting the manufacture of iron, but then did not enforce the law
b. England sent out a new man to be governor of North Carolina
c. England passed a law taxing the importation of sugar into the colonies
d. England passed a law requiring the shipping of all colonial exports on British ships

CORRECT ANSWER: England passed a law limiting the manufacture of iron, but then did not enforce the law
 



102. QUESTION: First shipload of Negroes landed in Virginia in

a. 1619
b. 1570
c. 1487
d. 1729

CORRECT ANSWER: 1619
 



103. QUESTION: John Rolfe

a. traveled forth from Jamestown to establish the Maryland colony
b. was the first settler in Jamestown to strike it rich by finding gold
c. experimented with cultivating tobacco
d. became the first governor of the Jamestown settlement

CORRECT ANSWER: experimented with cultivating tobacco
 



104. QUESTION: Columbus discovered the New World in

a. 1096
b. 1295
c. 1492
d. 1493

CORRECT ANSWER: 1492
 



105. QUESTION: The colony of Virginia was founded in 1607 by

a. Captain Robert
b. Johan Smith
c. Scott Barlow
d. none of them

CORRECT ANSWER: Johan Smith
 



106. QUESTION: When Europeans arrived in the America in the 15th and 16th centuries, they found

a. hostile, unwelcoming tribes
b. scattered tribes of lawless, nomadic people
c. wild horses in abundance
d. established societies that contained various forms of government

CORRECT ANSWER: established societies that contained various forms of government
 



107. QUESTION: The Half-Way Covenant

a. was a treaty aimed at improving relations with the Pequot tribes
b. established the right of anyone to purchase 50 acres of land
c. promised salvation for those who underwent the conversion experience
d. established birth and baptism as the key to membership in the Puritan Church

CORRECT ANSWER: established birth and baptism as the key to membership in the Puritan Church
 



108. QUESTION: Where did the patriots receive their first major victory causing British General Burgoyne to surrender?

a. While Plains
b. Bennington
c. Saratoga
d. Yorktown

CORRECT ANSWER: Saratoga
 



109. QUESTION: The originally purpose of the new colony of Georgia was to

a. provide religious freedom for Catholics
b. provide a haven for the British poor
c. encourage more trade in sugar and rice
d. offset the power of the growing colony of South Carolina

CORRECT ANSWER: provide a haven for the British poor
 



110. QUESTION: All of the following acts were part o British mercantilist policy except the

a. Molasses Act
b. Navigation acts
c. Act of Toleration
d. Iron Act

CORRECT ANSWER: Act of Toleration
 



111. QUESTION: The Navigation Act was passed in

a. 1660
b. 1760
c. 1860
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1660
 



112. QUESTION: Rhode Island and the Massachusetts Bay Colony differed in that Rhode Island

a. lacked religious freedom
b. was a theocracy
c. was located in New England
d. practiced a policy of separation of church and state

CORRECT ANSWER: practiced a policy of separation of church and state
 



113. QUESTION: The English were the initial settlers of all of the following colonies except

a. Virginia
b. Pennsylvania
c. New York
d. Plymouth

CORRECT ANSWER: New York
 



114. QUESTION: Which of the following was not part of the 1763 Treaty of Paris?

a. England gained Canada from France
b. England gained the Ohio Valley from France
c. England gained the French territory between the Appalachian Mountains and the Mississippi River
d. France retained control of New Orleans

CORRECT ANSWER: France retained control of New Orleans
 



115. QUESTION: Who rebelled against the Governor of Jamestown and burned down the place?

a. Nathaniel Bacon
b. William Berkeley
c. Indian Chief Powhatan
d. John Smith

CORRECT ANSWER: Nathaniel Bacon
 



116. QUESTION: When did William Penn obtain an American piece of land from the King?

a. 1680
b. 1681
c. 1685
d. 1687

CORRECT ANSWER: 1681
 



117. QUESTION: John Locke

a. argued that government should be divided into three branches
b. gave a philosophical justification for the divine right of kings
c. wrote that a government's power derives from the consent of the governed
d. believed in the separation of church and state

CORRECT ANSWER: wrote that a government's power derives from the consent of the governed
 



118. QUESTION: The economic theory of mercantilism would be consistent with which of the following statements?

a. economies will prosper most when trade is restricted as little as possible
b. a government should seek to direct the economy so as to maximize exports
c. colonies are of little economic importance to the mother country
d. it is vital that a country imports more than it exports

CORRECT ANSWER: a government should seek to direct the economy so as to maximize exports
 



119. QUESTION: The Pilgrim Fathers' colony was called

a. Jamestown Plantation
b. Plymouth Plantation
c. Massachusetts Bay Plantation
d. Virginia Plantation

CORRECT ANSWER: Plymouth Plantation
 



120. QUESTION: How many British Colonies declared independence from England in 1776 to form the United States?

a. 13
b. 20
c. 51
d. none of them

CORRECT ANSWER: 13
 



121. QUESTION: When Europeans arrived in the America in the 15th and 16th centuries, they found

a. hostile, unwelcoming tribes
b. scattered tribes of lawless, nomadic people
c. wild horses in abundance
d. established societies that contained various forms of government

CORRECT ANSWER: established societies that contained various forms of government
 



122. QUESTION: The Proclamation of 1763

a. declared war on Chief Pontiac and his followers
b. invalidated all colonial land claims
c. prohibited colonial settlement in the Ohio Valley
d. asserted British control of land cast of the Mississippi River

CORRECT ANSWER: prohibited colonial settlement in the Ohio Valley
 



123. QUESTION: The first permanent and successful English colony in America, Jamestown Virginia was founded in the year

a. 1492
b. 1592
c. 1607
d. 1707

CORRECT ANSWER: 1607
 



124. QUESTION: Which of the following was not true of new England communities?

a. all male heads of families received some land and had a voice in the town meeting
b. the laws of land ownership favored a few citizens similar to the headright system in the Chesapeake colonies
c. they have the title to land to a group of settlers who then distributed the land amongst themselves
d. none of them

CORRECT ANSWER: the laws of land ownership favored a few citizens similar to the headright system in the Chesapeake colonies
 



125. QUESTION: Jacob Leister rose to power in New York due to

a. a rebellion against James II's attempt to establish royal control
b. increasingly bad relations between Dutch and German colonies
c. fears of an increasing democratization of the colonial government
d. a desire to lower the economic and political power of artisans

CORRECT ANSWER: a rebellion against James II's attempt to establish royal control
 



126. QUESTION: The trial of John Peter Zenger in 1735 for seditious libel

a. established the government's right to censor the press
b. encouraged editors to be more critical of public officials
c. resulted in a "hung jury" and a dismissal of the charges
d. found Zenger guilty

CORRECT ANSWER: encouraged editors to be more critical of public officials
 



127. QUESTION: Who married Pocahontas?

a. John Rolfe
b. John Smith
c. William Berkeley
d. Nathaniel Bacon

CORRECT ANSWER: John Rolfe
 



128. QUESTION: Which of the following is not true of Puritans?

a. they wanted authority over spiritual matters to rest with the local congregation
b. they believed that everyone is capable of interpreting the Bible according to their own personal understanding of God's purpose
c. local congregations elected elders or presbyters, who assisted ministers in running the church
d. they condemned many traditional rites such as Holy Communion which they considered to be idolatrous

CORRECT ANSWER: they believed that everyone is capable of interpreting the Bible according to their own personal understanding of God's purpose
 



129. QUESTION: The Peace Treaty of American Independence in 1783 was signed in the city of

a. Philadelphia
b. London
c. Paris
d. none of them

CORRECT ANSWER: Paris
 



130. QUESTION: The Dutch

a. established the first representative governments in North America
b. encouraged many immigrants from Holland to settle in their colony, Mew Netherland
c. had friendly relations with the native tribes
d. used the West India Company to establish and govern outposts in the New World

CORRECT ANSWER: used the West India Company to establish and govern outposts in the New World
 



131. QUESTION: The headrights was a method of

a. keeping account of the settlers
b. establishing religious tolerance
c. taxing the settlers
d. distributing land

CORRECT ANSWER: distributing land
 



132. QUESTION: The fur trade resulted in

a. many Indian tribes losing their traditional artisan skills
b. a shift in the balance of power from the traditional leaders to the young warriors could lead tribes into battle
c. having more conflicts among tribes as they competed over trapping rights
d. all of them

CORRECT ANSWER: all of them
 



133. QUESTION: Which of the following was not a result of the Glorious Revolution?

a. the Catholic James II was replaced by Protestant rulers
b. tight imperial control over the colonies was reestablished
c. the king agreed to a declaration of rights that limited royal power and increased Parliament's powers
d. England returned to its mercantilist policies regarding their colonies in North America

CORRECT ANSWER: tight imperial control over the colonies was reestablished
 



134. QUESTION: Who was the owner of Maryland?

a. Cecil Calvert
b. William Penn
c. John Winthrop
d. John Smith

CORRECT ANSWER: Cecil Calvert
 



135. QUESTION: The Pilgrims rom England reached Plymouth in a ship called

a. Nina
b. Pinta
c. Mayflower
d. Leopard

CORRECT ANSWER: Mayflower
 



136. QUESTION: The Pilgrim Fathers were

a. a group of southern secessionists
b. a group of adventurers and merchants
c. members of a sect that wanted to separate from the Church of England
d. puritans who had been expelled from England

CORRECT ANSWER: members of a sect that wanted to separate from the Church of England
 



137. QUESTION: The 1783 treaty of Paris that defined original border of the United States was with

a. France
b. Portugal
c. Spain
d. Great Britain

CORRECT ANSWER: Great Britain
 



138. QUESTION: During his first voyage, Columbus accidently landed at the

a. Virgin Islands
b. Hawaiian Islands
c. Watkins Island in the Bahamas
d. Northern Mariana Islands

CORRECT ANSWER: Watkins Island in the Bahamas
 



139. QUESTION: Which of the following was not characteristic of the English settlements in the New World?

a. most of the settlements were on the Atlantic coast
b. relations with the Indians alternated between friendliness and hostility
c. their settlements were oriented towards trade with the Indians
d. most of the settlers were protestant

CORRECT ANSWER: their settlements were oriented towards trade with the Indians
 



140. QUESTION: What religious obedience did William Penn belong to?

a. he was a Baptist
b. he was an Anglican
c. he was a Quaker
d. he was a Catholic

CORRECT ANSWER: he was a Quaker
 



141. QUESTION: Where did 2500 of 11000 of Washington's troops die from exposure or disease during a winter encampment?

a. Germantown
b. Brandywine
c. Princeton
d. Valley Forge

CORRECT ANSWER: Valley Forge
 



142. QUESTION: One dissenter that fled from Massachusetts and finally took part in the foundation of Rhode Island was

a. John Mason
b. Roger Williams
c. John Winthrop
d. Thomas Hooker

CORRECT ANSWER: Roger Williams
 



143. QUESTION: What saved the Jamestown colony from economic ruin?

a. the cultivation of tobacco
b. the cultivation of cotton
c. the cultivation o corn
d. the discovery of gold

CORRECT ANSWER: the cultivation of tobacco
 



144. QUESTION: The Pilgrims came to America

a. to trade with the Indians
b. to find a new route to the Indies
c. to win freedom of religion for themselves
d. because they wanted to be near the French

CORRECT ANSWER: to win freedom of religion for themselves
 



145. QUESTION: Great Britain set fire to White House in

a. March 1813
b. August 1813
c. March 1814
d. August 1814

CORRECT ANSWER: August 1814
 



146. QUESTION: The problem of East-West relations within each colony is demonstrated by all of the following except

a. the Regulators
b. the Paxton Boys
c. Pontiac's Rebellion
d. Bacon's Rebellion

CORRECT ANSWER: Pontiac's Rebellion
 



147. QUESTION: When did the Gold Rush take place?

a. 1820
b. 1849
c. 1884
d. 1912

CORRECT ANSWER: 1849
 



148. QUESTION: The Maryland Toleration Act of 1649 was significant because it

a. made it easier to fulfill the terms of indenture
b. granted religious freedom to Christian sects
c. provided for gradual emancipation of slaves in Maryland
d. was the earliest colonial statue related to religious freedom

CORRECT ANSWER: was the earliest colonial statue related to religious freedom
 



149. QUESTION: Which of the following was Not a propetort colony?

a. Maryland
b. New York
c. Connecticut
d. South Carolina

CORRECT ANSWER: Connecticut
 



150. QUESTION: What Indian confederation did the Iroquois almost completely eliminated?

a. the Hurons
b. the Abenakis
c. the Wahunsonacoks
d. the Micmacs

CORRECT ANSWER: the Hurons
 



151. QUESTION: How many American colonies were there that went to war with Great Britain in the American War of Independence?

a. 9
b. 12
c. 13
d. 50

CORRECT ANSWER: 13
 



152. QUESTION: The Pilgrim Fathers drafted

a. The Mayflower Compact
b. The Constitution of the USA
c. The articles of Confederation
d. The Bill of Rights

CORRECT ANSWER: The Mayflower Compact
 


&nb