USA as an Independent Country

 

1. QUESTION: Which one of the following leaders of American Revolution was also a scientist, a printer, a satirist and a political philosopher?

a. Samuel Adams
b. John Adams
c. Benjamin Franklin
d. Thomas Jefferson

CORRECT ANSWER: Benjamin Franklin
 



2. QUESTION: The year 1992 is celebrated as the 500th anniversary of "Columbus" first voyage to the New World. In 1492 Columbus reached

a. Bahamas and Canada
b. South America and Cuba
c. Bahamas, Cuba and West Indies
d. Central America and West Indies

CORRECT ANSWER: Bahamas, Cuba and West Indies
 



3. QUESTION: What made Christopher Columbus's proposed voyage in 1492 unusual was

a. his new theory that the world was round
b. that his recent invention, the compass, would shorten sailing times across the Atlantic
c. his intention to circumnavigate the globe
d. his idea that the world was small enough for a ship to sail west from Europe to Asia

CORRECT ANSWER: his idea that the world was small enough for a ship to sail west from Europe to Asia
 



4. QUESTION: The Stamp Act ultimately could not be enforced because

a. stamp distributors refused to perform their duties because of the widespread nature of the anti-Stamp Act demonstrations
b. the British prime minister agreed that only the colonial assemblies could institute an internal tax
c. British politicians were deeply divided over the issues
d. parliament realized that the tax was too onerous

CORRECT ANSWER: stamp distributors refused to perform their duties because of the widespread nature of the anti-Stamp Act demonstrations
 



5. QUESTION: Gadsen Purchase was ratified in

a. 1823
b. 1853
c. 1911
d. none of them

CORRECT ANSWER: none of them
 



6. QUESTION: The Peace Treaty of American Independence in 1783 was signed in the city of

a. Philadelphia
b. London
c. Paris
d. Washington D.C

CORRECT ANSWER: Paris
 



7. QUESTION: The war known as the second war for independence was fought in

a. 1781 - 1783
b. 1801 - 1803
c. 1812 - 1814
d. 1846 - 1848

CORRECT ANSWER: 1812 - 1814
 



8. QUESTION: Who drafted the Articles of Confederation?

a. John Adams
b. John Dickinson
c. Thomas Jefferson
d. none of them

CORRECT ANSWER: John Dickinson
 



9. QUESTION: Which of the following is correct chronology?

a. Stamp Act, Formation of Sons of Liberty, Tea Act, Intolerable Acts
b. Formation of Sons of Liberty, Stamp Act, Tea Act, Intolerable Acts
c. Intolerable Acts, Stamp Act, Formation of Sons of Liberty, Tea Act
d. Formation of Sons of Liberty, Tea Act, Stamp Act, Intolerable Acts

CORRECT ANSWER: Stamp Act, Formation of Sons of Liberty, Tea Act, Intolerable Acts
 



10. QUESTION: The US gained Texas from

a. Mexico
b. Spain
c. France
d. Great Britain

CORRECT ANSWER: Mexico
 



11. QUESTION: Thomas Jefferson was the _____ president of America

a. first
b. second
c. third
d. fifth

CORRECT ANSWER: third
 



12. QUESTION: Who wrote the Declaration of Independence?

a. George Washington
b. Samuel Adams
c. Thomas Jefferson
d. John Hancock

CORRECT ANSWER: Thomas Jefferson
 



13. QUESTION: The Proclamation of 1763

a. declared war on Chief Pontiac and his followers
b. invalidated all colonial land claims
c. prohibited colonial settlement in the Ohio Valley
d. none of them

CORRECT ANSWER: prohibited colonial settlement in the Ohio Valley
 



14. QUESTION: Where can you find the following phrase: "Men ? endowed with certain unalienable Rights that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness"?

a. The Declaration of Independence
b. The articles of Confederation
c. The Bill of Rights
d. The Declaration of Emancipation

CORRECT ANSWER: The Declaration of Independence
 



15. QUESTION: The battle of Bull Run was fought in

a. The American War of Independence
b. The American Civil War
c. The US-Spanish War
d. none of them

CORRECT ANSWER: The American Civil War
 



16. QUESTION: French aid the American Revolutionary War because

a. The French Government was devoted to democratic ideas
b. The Estate General forced the King to help
c. The French expected to regain Louisiana
d. The French wanted revenge on England

CORRECT ANSWER: The French wanted revenge on England
 



17. QUESTION: The Louisiana Purchase completed in 1803 was negated by

a. George Washington
b. James Madison
c. Robert Livingston
d. Martin Van Buren

CORRECT ANSWER: Robert Livingston
 



18. QUESTION: The Gadsden Purchase extended the US border

a. northward
b. southward
c. eastward
d. westward

CORRECT ANSWER: southward
 



19. QUESTION: Which of the following is the correct chronology?

a. Common Sense, Lexington and Concord, Bunker Hill, Declaration of Independence
b. Declaration of Independence, Common Sense, Lexington and Concord, Bunker Hill
c. Lexington and Concord, Declaration of Independence, Bunker Hill, Common Sense
d. Lexington and Condord, Bunker Hill, Common Sense, Declaration of Independence

CORRECT ANSWER: Lexington and Condord, Bunker Hill, Common Sense, Declaration of Independence
 



20. QUESTION: What treaty concluded the American Revolution?

a. Treaty of Yorktown
b. Treaty of London
c. Treaty of Philadelphia
d. Treaty of Paris

CORRECT ANSWER: Treaty of Paris
 



21. QUESTION: Declaration of independence was written by

a. George Washington
b. Thomas Jefferson
c. John Adams
d. none of them

CORRECT ANSWER: Thomas Jefferson
 



22. QUESTION: What compromise was made to ease representation issues surrounding the population differences of states?

a. an upper house based on population, a lower with equal representation
b. an upper house with equal representation, a lower based on population
c. presidential vote based on population
d. a single parliament

CORRECT ANSWER: an upper house with equal representation, a lower based on population
 



23. QUESTION: Total number of states in US is

a. 51
b. 50
c. 13
d. none of them

CORRECT ANSWER: 50
 



24. QUESTION: Which of the following was not done at the First Continental Congress?

a. compile a list of grievances against Britain
b. decide to break away from Britain and become independent
c. declare the Intolerable Acts null and void
d. repudiate the Declaratory Act

CORRECT ANSWER: decide to break away from Britain and become independent
 



25. QUESTION: 1st university to be found in USA was

a. Harvard
b. Yale
c. Columbia
d. none of them

CORRECT ANSWER: Harvard
 



26. QUESTION: Which of the following was not part of the Intolerable Acts?

a. closing the port of Boston
b. increasing the powers of the governor
c. allowing British commanders to station troops in private homes
d. increasing taxes on paint, wine and tea

CORRECT ANSWER: increasing taxes on paint, wine and tea
 



27. QUESTION: The War of Independence of America was fought against the

a. Royal people of America
b. German
c. France
d. Britain

CORRECT ANSWER: Britain
 



28. QUESTION: In which capacity did Alexander Hamilton work with George Washington, the first President of United States of America?

a. Secretary of Defense
b. Secretary of State
c. Secretary of Treasury
d. Attorney General

CORRECT ANSWER: Secretary of Treasury
 



29. QUESTION: The first President of USA from 1787-1797 was

a. George Washington
b. John Adams
c. James Madison
d. none of them

CORRECT ANSWER: George Washington
 



30. QUESTION: William Harrison was the President of US in the period

a. 1817 - 1825
b. 1829 - 1837
c. 1841 - 1850
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1841 - 1850
 



31. QUESTION: Philippine Islands were acquired by US in

a. 1909
b. 1799
c. 1899
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1899
 



32. QUESTION: Gold was discovered at Sutter's Mill on a tributary of which river?

a. Missouri River
b. Rio River
c. Columbia River
d. Sacramento River

CORRECT ANSWER: Sacramento River
 



33. QUESTION: What revolution in Europe was influenced most directly by American Revolution?

a. Industrial Revolution
b. French Revolution
c. Glorious Revolution
d. Puritan Revolution

CORRECT ANSWER: French Revolution
 



34. QUESTION: The Americans signed a Treaty of alliance with France in

a. 1775
b. 1777
c. 1778
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1778
 



35. QUESTION: The Declaration of Independence was written by

a. George Washington
b. Thomas Jefferson
c. John Adams
d. none of them

CORRECT ANSWER: Thomas Jefferson
 



36. QUESTION: Louisiana which doubled the size of USA was purchased for

a. 150 million $
b. 15 million $
c. 15 billion $
d. none of them

CORRECT ANSWER: 15 million $
 



37. QUESTION: Which of the following was the reaction of the British Government to the Boston Tea Party?

a. troops were sent into Lexington and Concord
b. The Intolerable Acts
c. they repealed the Tea Act
d. The Declaratory Acts

CORRECT ANSWER: The Intolerable Acts
 



38. QUESTION: Delegates were sent to the First Continental Congress by all the colonies except

a. Rhode Island
b. Virginia
c. New Hampshire
d. Georgia

CORRECT ANSWER: Georgia
 



39. QUESTION: Which of the following states did not have any land included in the Mexican Cession of 1848?

a. Colorado
b. New Mexico
c. California
d. Oregon

CORRECT ANSWER: Oregon
 



40. QUESTION: During Jefferson's Presidency, Robert R. Livingstone was the US Minister to

a. England
b. Spain
c. France
d. Russia

CORRECT ANSWER: France
 



41. QUESTION: Who was elected as President of the Confederacy when the seeding Southern Slave State announced their session from United States of America and founded the Confederate States of America in 1861?

a. Thomas Jefferson
b. Jefferson Davis
c. James Madison
d. Aaron Burr

CORRECT ANSWER: Jefferson Davis
 



42. QUESTION: Cornwills surrendered to the Americans and French troops at

a. Yorktown
b. Gettysburg
c. Saratoga
d. none of them

CORRECT ANSWER: Yorktown
 



43. QUESTION: The American National Anthem was composed by

a. Francis Scott Key
b. Thomas Jefferson
c. Patrick Henry
d. Eli Whitney

CORRECT ANSWER: Francis Scott Key
 



44. QUESTION: Alaska was purchased from Russia in

a. 1857
b. 1867
c. 1901
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1867
 



45. QUESTION: In 1800 most of the Americans were

a. veterans
b. hunters
c. tradesmen
d. farmers

CORRECT ANSWER: farmers
 



46. QUESTION: Which joined the Union after Alaska?

a. Arizona
b. Oklahoma
c. Utah
d. Hawaii

CORRECT ANSWER: Hawaii
 



47. QUESTION: Which of the following is the correct chronology?

a. Boston Tea Party, Tea Act, Intolerable Acts, First Continental Congress
b. First Continental Congress, Boston Tea Party, Tea Act, Intolerable Acts
c. Tea Act, Boston Tea Party, Intolerable Acts, First Continental Congress
d. First Continental Congress, Tea Act, Boston Tea Party, Intolerable Acts

CORRECT ANSWER: Tea Act, Boston Tea Party, Intolerable Acts, First Continental Congress
 



48. QUESTION: ________ state is known as Sonners state

a. Arizona
b. Texas
c. North Dakota
d. none of them

CORRECT ANSWER: none of them
 



49. QUESTION: The Declaration of Independence was signed on

a. 1744
b. 1781
c. 1777
d. 1776

CORRECT ANSWER: 1776
 



50. QUESTION: Who presided over and was the first to sign the Declaration of Independence?

a. Thomas Jefferson
b. John Hancock
c. Benjamin Franklin
d. Governor Morris

CORRECT ANSWER: John Hancock
 



51. QUESTION: Delaware State is nicknamed ______ state

a. Donkey
b. Dog
c. Diamond
d. none of them

CORRECT ANSWER: Diamond
 



52. QUESTION: Parliament intended the Tea Act to

a. stop smuggling in the colonies
b. aid the financially troubled British East India Company
c. compensate for the repeal of the Stamp Act
d. punish Massachusetts for the Boston Tea Party

CORRECT ANSWER: aid the financially troubled British East India Company
 



53. QUESTION: Who was directly involved in defending the Alamo when it was besieged in 1836?

a. William Travis
b. Stephen Austin
c. Sam Houston
d. Zachary Taylor

CORRECT ANSWER: William Travis
 



54. QUESTION: The Virgin Islands were bought for US

a. 25
b. 250
c. 2500
d. none of them

CORRECT ANSWER: none of them
 



55. QUESTION: The colonists learned that their strongest weapon against unpopular British tax measured was

a. violent demonstrations
b. tarring and feathering customs officials
c. sending petitions to Parliament
d. boycotting British goods

CORRECT ANSWER: boycotting British goods
 



56. QUESTION: _____ state is known as Golden Gate state

a. Oklahoma
b. Ohio
c. Virginia
d. none of them

CORRECT ANSWER: none of them
 



57. QUESTION: The Declaration of Independence was written by

a. Thomas Jefferson
b. Thomas Paine
c. George Washington
d. Alexander Hamilton

CORRECT ANSWER: Thomas Jefferson
 



58. QUESTION: The treaty of 1819 with Spain, that resulted in Spain's cession of East Florida, Sabine Free State and surrender of Spain's claim to Pregon State was called

a. Rush-Bagot Agreement
b. Adams-Onis Treaty
c. Missouri Compromise
d. panama Congress

CORRECT ANSWER: Adams-Onis Treaty
 



59. QUESTION: Under which treaty United States acquired Florida from Spain?

a. Treaty of Paris
b. Adams-Onis Treaty
c. Pinckney's Treaty
d. Jay's Treaty

CORRECT ANSWER: Adams-Onis Treaty
 



60. QUESTION: "Alaska" was purchased by United States from Russia in

a. 1867
b. 1875
c. 1800
d. 1883

CORRECT ANSWER: 1867
 



61. QUESTION: The phrase "manifest destiny" expressed a popular attitude favoring

a. the abolition of slavery
b. evangelical revivalism
c. temperance
d. territorial expansion

CORRECT ANSWER: territorial expansion
 



62. QUESTION: Statue of liberty was donated to USA by

a. Germany
b. Spain
c. France
d. none of them

CORRECT ANSWER: France
 



63. QUESTION: California was settled most rapidly after _____ was discovered n 1848

a. gold
b. coal
c. natural gas
d. none of them

CORRECT ANSWER: gold
 



64. QUESTION: Where was North Carolina Governor Josiah Martin's force defeated by the patriots?

a. Battle of Bunker Hill
b. Battle of Yorktown
c. Battle of Germantown
d. Battle of Moore's Creek Bridge

CORRECT ANSWER: Battle of Moore's Creek Bridge
 



65. QUESTION: The first President of the United States was

a. James Madison
b. John Adams
c. Alexander Hamilton
d. George Washington

CORRECT ANSWER: George Washington
 



66. QUESTION: Where did George Washington swear to defend the United States as free and sovereign states?

a. Trenton
b. Valley Forge
c. Saratoga
d. Germantown

CORRECT ANSWER: Valley Forge
 



67. QUESTION: "Ye dark designing knaves, ye murderers, parricides? How dare you tread upon the earth, which had druck in the blood of slaughtered innocents, shed by your wicked hands?" In this quote, John Hancock was referring to

a. The Intolerable Acts
b. The Boston Tea Party
c. The Boston Massacre
d. The Stamp Act

CORRECT ANSWER: The Boston Massacre
 



68. QUESTION: The famous female dissenter who took part in the foundation of Rhode Island was

a. Anne Hutchinson
b. Mary Rowlandson
c. Martha Canary
d. Virginia Dare

CORRECT ANSWER: Anne Hutchinson
 



69. QUESTION: The United States refused to annex Texas in 1836 because

a. most of Texas's inhabitants were native Mexicans
b. Texans did not want to be annexed to the US
c. there weren't enough inhabitants for it to become a state
d. of fear that it would provoke war with Mexico

CORRECT ANSWER: of fear that it would provoke war with Mexico
 



70. QUESTION: Oregon was acquired in

a. 1812
b. 1839
c. 1846
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1846
 



71. QUESTION: The Capital of New York state is

a. New York
b. Syracuse
c. Albany
d. none of them

CORRECT ANSWER: Albany
 



72. QUESTION: One of the first two political factions in United States, the Democratic Republicans, was led by

a. Jefferson Davis
b. Alexander Hamilton
c. Thomas Jefferson
d. George Washington

CORRECT ANSWER: Thomas Jefferson
 



73. QUESTION: The first Vice-President of the United States was

a. Thomas Jefferson
b. John Adams
c. Alexander Hamilton
d. George Washington

CORRECT ANSWER: John Adams
 



74. QUESTION: Where was the last major bayyle of the Revolutionary War fought?

a. Boston
b. Saratoga
c. Yorktown
d. Philadelphia

CORRECT ANSWER: Yorktown
 



75. QUESTION: The Declaratory Act defined

a. Parliament's rights to legislate colonial affairs
b. the rights of colonials
c. freedom of the press
d. the king's relationship to the colonies

CORRECT ANSWER: Parliament's rights to legislate colonial affairs
 



76. QUESTION: Alaska was acquired by US from

a. Spain
b. England
c. Canada
d. Russia

CORRECT ANSWER: Russia
 



77. QUESTION: James Polk's election to the presidency in 1844 was taken to be a popular endorsement for

a. extending slavery into the territories of the US
b. war with Mexico
c. acquiring new territories
d. limiting expansion

CORRECT ANSWER: acquiring new territories
 



78. QUESTION: Apart from Thomas Jefferson which one of the following characters participated in the drafting of the Declaration of Independence?

a. Thomas Paine
b. Patrick Henry
c. Alexander Hamilton
d. Benjamin Franklin

CORRECT ANSWER: Benjamin Franklin
 



79. QUESTION: The problem of East-West relations within each colony is demonstrated by all of the following except

a. the Regulators
b. the Paxton Boys
c. Pontiac's Rebellion
d. Bacon's Rebellion

CORRECT ANSWER: Pontiac's Rebellion
 



80. QUESTION: The first representative legislature that met in the colonies was

a. The New England town meeting
b. The Virginia House of Burgesses
c. The New England Confederation
d. The legislature of Connecticut

CORRECT ANSWER: The Virginia House of Burgesses
 



81. QUESTION: During the American Civil War, the President of Confederacy was

a. Jefferson Davis
b. Abraham Lincoln
c. Johnson
d. none of them

CORRECT ANSWER: Jefferson Davis
 



82. QUESTION: Gold Rush in California took place in

a. 1842
b. 1849
c. 1852
d. none of them

CORRECT ANSWER: none of them
 



83. QUESTION: What is the original name of the line separating the North from the South?

a. the frontier line
b. the Dixie line
c. the Mason-Dixon line
d. the Blue Ridge

CORRECT ANSWER: the Mason-Dixon line
 



84. QUESTION: Which of the following about the War with Mexico is true?

a. when Texas was annexed in 1845, Mexico immediately declared war on the United States and moved its armies into South Texas
b. The Mexican War witnessed a continuous series of military victories by United States' forces
c. The American government refused to listen to Mexican requests to sell Texas to the US
d. none of them

CORRECT ANSWER: The Mexican War witnessed a continuous series of military victories by United States' forces
 



85. QUESTION: Give the correct order of states' entry into the Union

a. Delaware, Pennsylvania, New Jersey, Georgia
b. Massachusetts, Delaware, Georgia, Maryland
c. Maryland, Georgia, New Jersey, Texas
d. New Hampshire, Virginia, Massachusetts, Georgia

CORRECT ANSWER: Delaware, Pennsylvania, New Jersey, Georgia
 



86. QUESTION: Where did the North Carolina convention for the ratification of the Constitution take place?

a. Hillsborough
b. Williamsburg
c. Raleigh
d. Chapel Hill

CORRECT ANSWER: Hillsborough
 



87. QUESTION: Which of the following was not a cause of conflict n the colonies after the French and Indian war?

a. tenant uprising against the large landlords in the area between New York and Massachusetts
b. the revival of proprietary power in New Jersey and southern colonies
c. attacks by backs woodsmen in western Pennsylvania against Indians in defiance of pacifistic Quaker policies
d. religious fighting between Old Lights and New Lights along the frontier

CORRECT ANSWER: religious fighting between Old Lights and New Lights along the frontier
 



88. QUESTION: The Manifest Destiny refers to

a. exploration in the Oregon territory
b. the war against Mexico
c. the independence of Texas
d. an ideology of expansion

CORRECT ANSWER: an ideology of expansion
 



89. QUESTION: What European countries did the American Colonies receive crucial aid from?

a. Germany and Russia
b. Italy and Greece
c. Sweden and Norway
d. Spain and France

CORRECT ANSWER: Spain and France
 



90. QUESTION: The Gadsden purchase of 50,000 square mile of land was primarily for the construction of

a. University Town
b. Railways
c. Canals
d. none of them

CORRECT ANSWER: Railways
 



91. QUESTION: Louisiana was bought from France in

a. 1783
b. 1803
c. 1820
d. 1865

CORRECT ANSWER: 1803
 



92. QUESTION: Which one of the following led settlers from the United States into Texas?

a. Savvy Crockett
b. Samuel Houston
c. Stephen Austin
d. Joseph Smith

CORRECT ANSWER: Stephen Austin
 



93. QUESTION: Virgin Island was purchased from

a. Spain
b. Denmark
c. Portugal
d. Great Britain

CORRECT ANSWER: Denmark
 



94. QUESTION: The purpose of the Committees of Correspondence was to

a. let the British public know what the colonials were experiencing
b. invite delegates to the First Continental Congress
c. keep colonial intellectuals in contact with each other
d. put British intellectuals in contact with American intellectuals

CORRECT ANSWER: keep colonial intellectuals in contact with each other
 



95. QUESTION: America was named after

a. Christopher Columbus
b. Amerigo Vespucci
c. George Washington
d. none of them

CORRECT ANSWER: Amerigo Vespucci
 



96. QUESTION: The Declaration of Independence was formally adopted on

a. July 2, 1775
b. July 4, 1776
c. August 8, 1777
d. none of them

CORRECT ANSWER: July 4, 1776
 



97. QUESTION: Which of the following was the reaction of the English government to the colonial protests against the Stamp Act?

a. parliament sent troops to Boston
b. parliament repealed the Act
c. parliament ignored the colonial protests
d. parliament added additional taxes

CORRECT ANSWER: parliament repealed the Act
 



98. QUESTION: Which state was known as Lone Star Republic?

a. California
b. Texas
c. Oregon
d. none of them

CORRECT ANSWER: Texas
 



99. QUESTION: Virgin Island was purchased from

a. Spain
b. Denmark
c. Portugal
d. none of them

CORRECT ANSWER: Denmark
 



100. QUESTION: In 1846, the US and Britain agreed that the Oregon Country should be

a. divided at 49 degrees North Latitude
b. given to the United States
c. given to Canada
d. shared for another 20 years

CORRECT ANSWER: divided at 49 degrees North Latitude
 



101. QUESTION: Which of the following was not an advantage of the Mexicans in the War with Mexico?

a. The Mexicans had a larger army
b. The US had trouble getting solders and supplies to the right place at the right time
c. the war was popular throughout Mexico
d. Mexico had a strong and stable government

CORRECT ANSWER: Mexico had a strong and stable government
 



102. QUESTION: Which of the following was not a reason for the British to station troops in North America after the France and Indian War?

a. to enforce the Proclamation Line of 1763
b. to enforce the Navigation Acts
c. to close down rebellious assemblies
d. to stop smuggling from the French West indies

CORRECT ANSWER: to close down rebellious assemblies
 



103. QUESTION: Treaty of Ghent ended War of 1812 between USA and

a. France
b. Great Britain
c. Belgium
d. none of them

CORRECT ANSWER: Great Britain
 



104. QUESTION: Thomas Jefferson wrote "Declaration of Independence" in

a. 1774
b. 1776
c. 1777
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1776
 



105. QUESTION: What law was the Bostonians protesting when soldiers fired on the mob in what is called the "Boston Massacre"?

a. Stamp Act
b. Townshend Acts
c. Sugar Act
d. Tea Act

CORRECT ANSWER: Townshend Acts
 



106. QUESTION: Jefferson bought Louisiana from

a. Spain
b. Germany
c. France
d. none of them

CORRECT ANSWER: France
 



107. QUESTION: Florida was annexed from Spain in

a. 1814
b. 1819
c. 1823
d. 1845

CORRECT ANSWER: 1819
 



108. QUESTION: Mexico originally encouraged Americans to settle on Texas because

a. the Mexican government hoped Americans would discover gold
b. the Mexican government wanted to encourage the spread of slavery
c. the Indians in Texas asked for American missionaries
d. the Mexican government hoped Americans would develop the land

CORRECT ANSWER: the Mexican government hoped Americans would develop the land
 



109. QUESTION: The Oregon Compromise was signed in

a. 1820
b. 1835
c. 1846
d. 1890

CORRECT ANSWER: 1846
 



110. QUESTION: How many political parties are mentioned by name in the US constitution?

a. one
b. two
c. three
d. none of them

CORRECT ANSWER: none of them
 



111. QUESTION: When did congress order the publication of the Declaration of Independence?

a. June 3, 1776
b. July 1, 1776
c. July 4, 1776
d. September 3, 176

CORRECT ANSWER: July 4, 1776
 



112. QUESTION: The war for independence lasted until

a. 1780
b. 1781
c. 1785
d. 1789

CORRECT ANSWER: 1781
 



113. QUESTION: _______ state is known as sunshine state

a. California
b. Nebraska
c. Florida
d. none of them

CORRECT ANSWER: Florida
 



114. QUESTION: Which of the following was not true of the Sugar Act?

a. it said that violators of the Sugar Act should be tried in vice-admiralty courts instead of before common-law juries
b. it put a heavy tax on French molasses
c. one argument against it was that all taxes in the colonies should originate with the colonial assemblies and not parliament
d. many colonial merchants objected because they had been successfully smuggling French molasses for years and didn't want to pay any duty

CORRECT ANSWER: it put a heavy tax on French molasses
 



115. QUESTION: Puerto Rico ceded to US by

a. Spain
b. Denmark
c. Russia
d. none of them

CORRECT ANSWER: Russia
 



116. QUESTION: Which of the following is not true of the gold rush?

a. the majority of those seeking gold actually struck it rich
b. conditions in the mining camps were often disorderly and rough
c. inflation was terrible in the mining camps
d. mining towns might appear almost overnight and disappear just as rapidly

CORRECT ANSWER: the majority of those seeking gold actually struck it rich
 



117. QUESTION: The famous captain who saved the Virginia colony from disaster was

a. William Penn
b. Walter Raleigh
c. Peter Stuyvesant
d. John Smith

CORRECT ANSWER: John Smith
 



118. QUESTION: Rhode Island was _______ state to enter original 13 states which joined the union

a. first
b. last
c. penultimate
d. none of them

CORRECT ANSWER: last
 



119. QUESTION: What document declared the colonies as the free and independent United States of America?

a. Bill of Rights
b. Common Sense
c. Declaration of Independence
d. The Freedom Essay

CORRECT ANSWER: Declaration of Independence
 



120. QUESTION: The Pendleton Act, an act to regulate and improve the civil service of the United States, was enacted on

a. May 11, 1871
b. June 9, 1872
c. September 20, 1881
d. January 16, 1883

CORRECT ANSWER: January 16, 1883
 



121. QUESTION: Which of the following is the correct chronology?

a. Boston Massacre, Townshend Acts, Stamp Act, Declaratory Act
b. Stamp Act, Boston Massacre, Townshend Acts, Declaratory Act
c. Declaratory Act, Boston Massacre, Townshend Acts, Stamp Act
d. Stamp Act, Declaratory Act, Townshend Acts, Boston Massacre

CORRECT ANSWER: Stamp Act, Declaratory Act, Townshend Acts, Boston Massacre
 



122. QUESTION: Which of the following was not true of the stamp act?

a. a Quartering Act was passed at the same time to require colonials to provide barracks and food for British soldiers stationed in the colonies
b. in passing the act, Parliament was rejecting the argument that only colonial legislatures could pass an internal tax
c. a Stamp Act Congress was called but the colonies could not agree on a common policy so it was disbanded
d. the Sons of Liberty led mob protests against the law

CORRECT ANSWER: a Stamp Act Congress was called but the colonies could not agree on a common policy so it was disbanded
 



123. QUESTION: The colony given to a Quaker in payment of a debt was

a. Maryland
b. Massachusetts
c. Pennsylvania
d. Virginia

CORRECT ANSWER: Pennsylvania
 



124. QUESTION: Which of the following is not true of the Mexican war?

a. many men who later became famous in the Civil War on both sides served together in the Mexican War
b. Abraham Lincoln criticized the war
c. Americans defeated the Mexicans at the battle of Buena Vista
d. The Mexican army crossed the Rio Grande and invaded Texas near San Antonio

CORRECT ANSWER: The Mexican army crossed the Rio Grande and invaded Texas near San Antonio
 



125. QUESTION: 1st Capital of USA was

a. York
b. Washington
c. Philadelphia
d. none of them

CORRECT ANSWER: York
 



126. QUESTION: Before Civil war the Principal Crop of the South was

a. Tobacco
b. cotton
c. rice
d. none of them

CORRECT ANSWER: cotton
 



127. QUESTION: Which of the following was not part of the 1763 Treaty of Paris?

a. England gained Canada rom France
b. England gained the Ohio River Valley from France
c. England gained the French territory between the Appalachian Mountains and the Mississippi River
d. France retained control of New Orleans

CORRECT ANSWER: France retained control of New Orleans