USA Reforms

Reforms of Theodore Roosevelt and Woodrow Wilson

1. QUESTION: Which reform is reflective of municipal reforms ideas during the early 1990's?

a. Federal regulations on city businesses
b. Home rule should be abolished
c. utilities should fall under the city control
d. political machines should be strong and independent

CORRECT ANSWER: utilities should fall under the city control
 



2. QUESTION: This act required a company to advertise the make-up of a product on its label. This was required by

a. 16th Amendment
b. Pure Food and Drug Act
c. Government Regulations Act
d. Meat Inspection Act

CORRECT ANSWER: Pure Food and Drug Act
 



3. QUESTION: The main idea of Upton Sinclair's novel, The Jungle was

a. filthy conditions of the Chicago's slaughterhouses
b. the corrupt practices of the Millionaire's Club
c. deaths from lack of food and drug regulation
d. the number of trust and monopolies in the United States

CORRECT ANSWER: filthy conditions of the Chicago's slaughterhouses
 



4. QUESTION: He was the founder of the NAACP which fought to gain equal treatment for African Americans. Who is the reformer?

a. Teddy Roosevelt
b. Booker T. Washington
c. W.E.B Dubios
d. Robert La Follett

CORRECT ANSWER: W.E.B Dubios
 



5. QUESTION: During William H. Taft's administration, the federal government moved to strengthen its regulatory control over the railroad industry by

a. passage of the Mann-Elkins Act
b. creation of the Federal Trade Commission
c. passage of the "Granger Laws"
d. taking over on operating the railroads

CORRECT ANSWER: passage of the Mann-Elkins Act
 



6. QUESTION: Which statement is not true when discussing the Women's Christian Temperance Union?

a. they were some radical and violent members
b. they believed alcohol was responsible for unemployment, crime and broken homes
c. they wanted alcohol outlawed
d. they never achieved federal legislation

CORRECT ANSWER: they never achieved federal legislation
 



7. QUESTION: Progressive focused their political reforms on

a. cities
b. millionaire's club
c. political machines
d. the federal government

CORRECT ANSWER: cities
 



8. QUESTION: What Progressive reform allows a voter to remove an elected official from office?

a. referendum
b. recall
c. Australian ballot
d. initiative

CORRECT ANSWER: Australian ballot
 



9. QUESTION: The goal of the Progressives was to

a. eliminate the control and power of the city bosses by reforming election processes
b. to have each political party listed on different colored ballots
c. permit city managers to run the city as if it were a business
d. to adopt a laissez-fairer approach with businesses

CORRECT ANSWER: eliminate the control and power of the city bosses by reforming election processes
 



10. QUESTION: What did the Clayton-Anti-Trust Act do?

a. It outlawed what practices were legal and illegal for businesses
b. prohibited all child labor
c. it required large companies to split into numerous smaller businesses
d. stopped all imports from foreign nations

CORRECT ANSWER: It outlawed what practices were legal and illegal for businesses
 



11. QUESTION: During the Progressive Era government powers were expanded in

a. the workplace
b. rights of women
c. rights of children
d. all of them

CORRECT ANSWER: all of them
 



12. QUESTION: Which statement is true when evaluating the Women's Suffrage Movement?

a. the 19th Amendment was ratified in 1920 granting voting rights
b. World War I weekend opposition to the 19th Amendment
c. The National Women's Suffrage Association pushed for suffrage rights for women
d. all of them

CORRECT ANSWER: all of them
 



13. QUESTION: All of the following are true of William H. Taft except

a. he was an able and efficient administrator
b. he was little inclined to making rousing speeches or engage in political conflict
c. he reversed Theodore Roosevelt's conservationist policies
d. he disliked publicity

CORRECT ANSWER: he reversed Theodore Roosevelt's conservationist policies
 



14. QUESTION: Who were the leaders of the National Women's Suffrage Association?

a. Lucretia Mott & Elizabeth Blackwell
b. Henry Stone & Lucretia Mott
c. Elizabeth Cady Stanton, Carrie Chapman Catt & Susan B. Anthony
d. Susan B. Anthony & Myra Blackwell

CORRECT ANSWER: Elizabeth Cady Stanton, Carrie Chapman Catt & Susan B. Anthony
 



15. QUESTION: The term listed above all

a. failed to get legislation passed
b. were the origin of the Progressive Movement
c. each were successful in federal legislative attempts
d. failed to influence the Progressive Movement

CORRECT ANSWER: were the origin of the Progressive Movement
 



16. QUESTION: Which statement reflects the ideas of Most Progressives?

a. the government should outlaw all unions
b. the government should protect workers and provide services for the poor
c. home rule should be stopped
d. the government should own all businesses

CORRECT ANSWER: the government should protect workers and provide services for the poor
 



17. QUESTION: Which belief most represents the ideas of the progressives

a. the government should intervene and eliminate unfair business practices
b. all agriculture should be monitored and protected by the government
c. business need to be allowed to operate in response to demand of consumers and not the government
d. the government should own and run all businesses that operate within 50 states

CORRECT ANSWER: the government should intervene and eliminate unfair business practices
 



18. QUESTION: Progressives sought municipal reforms to

a. eliminate unions
b. stop the corruption within government
c. increase the power of women
d. solve all rural problems

CORRECT ANSWER: stop the corruption within government
 



19. QUESTION: The city-manager plan was

a. a municipal reform
b. a state reform
c. a federal reform
d. all of them

CORRECT ANSWER: a municipal reform
 



20. QUESTION: He settled labor strikes, was a conservationist, passed legislation to protect the consumer and ran once as a 3rd party candidate. Who is the progressive being described?

a. William Howard Taft
b. Teddy Roosevelt
c. Woodrow Wilson
d. Robert La Follett

CORRECT ANSWER: Teddy Roosevelt
 



21. QUESTION: A member of the Social Gospel movement would probably

a. consider such social sins as alcohol abuse and sexual permissiveness as society's most serious problems
b. assert that the poor were themselves at fault for their circumstances
c. maintain that abuses and social degradation resulted solely from a lack of willpower on the part of those who committed them
d. argue that Christians should work to reorganize the industrial system and bring about international peace

CORRECT ANSWER: argue that Christians should work to reorganize the industrial system and bring about international peace
 



22. QUESTION: This Progressive settled over 90 anti-trust, saw the passage of the 16th and 17th Amendment, created the Department of Labor, and established an 8-hour workday. Who is this progressive being described?

a. William Howard Taft
b. Teddy Roosevelt
c. Woodrow Wilson
d. Robert La Follett

CORRECT ANSWER: William Howard Taft
 



23. QUESTION: The 16th, 18th and 19th Amendments were

a. a municipal reform
b. a state reform
c. a federal reform
d. all of them

CORRECT ANSWER: a federal reform
 



24. QUESTION: Which author wrote "The Jungle"?

a. Ida Tarbell
b. Upton sinclair
c. John Steinbeck
d. Booker T. Washington

CORRECT ANSWER: Upton sinclair
 



25. QUESTION: Which Progressive President was known as "The Great Conservationist"?

a. William Howard Taft
b. Theodore Roosevelt
c. Woodrow Wilson
d. William McKinley

CORRECT ANSWER: Theodore Roosevelt
 



26. QUESTION: President Teddy Roosevelt's progressive record consist of all of the following except

a. he enforced the Clayton-Antitrust Act
b. he reorganized the Federal Banking System
c. he made federal loans to farmers
d. he ended child labor

CORRECT ANSWER: he enforced the Clayton-Antitrust Act
 



27. QUESTION: All of the terms listed above were

a. municipal reforms
b. state reforms
c. federal reforms
d. all of them

CORRECT ANSWER: state reforms
 



28. QUESTION: Which settlement most accurately describes this cartoon?

a. Theodore was a strong conservationist who loved the outdoors
b. Theodore Roosevelt laid the foundation for all antitrust laws
c. Theodore Roosevelt was a President who enforced people
d. Theodore Roosevelt was able to regulate business

CORRECT ANSWER: Theodore Roosevelt was able to regulate business
 



29. QUESTION: All of the following statements are true of John Dewey except

a. he strove to alter radically both the content and purpose of schooling
b. he strove to strengthen the child's respect for paternal and other traditional authority
c. he was much influenced by William James
d. he has been called the father of Progressive Education

CORRECT ANSWER: he strove to strengthen the child's respect for paternal and other traditional authority
 



30. QUESTION: All of the following are true about the cartoon except

a. Teddy Roosevelt is drawn an outdoorsmen
b. Teddy Roosevelt strongly opposed trust and monopolies
c. Teddy Roosevelt allowed some trust and eliminated others
d. Teddy Roosevelt did not regulate business

CORRECT ANSWER: Teddy Roosevelt did not regulate business
 



31. QUESTION: This allows voters to remove an elected official by holding a new election

a. recall
b. referendum
c. initiative
d. Australian Ballot

CORRECT ANSWER: recall
 



32. QUESTION: What ended the Progressive Era?

a. Teddy Roosevelt switching to the Bull-Moose Party
b. the 21st Amendment
c. The United States getting involved with World War I
d. Bans on nuclear testing

CORRECT ANSWER: The United States getting involved with World War I
 



33. QUESTION: What is the correct order of Progressive Presidents based on their term of office?

a. T. Roosevelt, Taft, Wilson
b. McKinley, Taft, T. Roosevelt
c. Wilson, McKinley, T. Roosevelt
d. Taft, Wilson, T. Roosevelt

CORRECT ANSWER: T. Roosevelt, Taft, Wilson
 



34. QUESTION: This allows voters to introduce new legislation by gathering signatures on a petition

a. recall
b. initiative
c. referendum
d. secret ballot

CORRECT ANSWER: initiative
 



35. QUESTION: The main idea of Theodore Roosevelt's proposed "New Nationalism" was to

a. make the federal government an instrument of domestic reform
b. undertake an aggressive new foreign policy
c. seek to establish a large overseas empire
d. take an isolationist position in foreign policy while maintaining the status quo domestically

CORRECT ANSWER: make the federal government an instrument of domestic reform
 



36. QUESTION: The Progressives attacked a number of social, political, and economic evils in the American system except

a. child labor
b. the rights of African-Americans
c. low wages corporations
d. unequal wealth

CORRECT ANSWER: the rights of African-Americans
 



37. QUESTION: She coined the phrase "birth control" and published a magazine appropriately named Woman Rebel. Who was this pioneer advocate of family planning in the Progressive era?

a. Jane Addams
b. Alice Paul
c. Ida Tarbell
d. Margaret Sanger

CORRECT ANSWER: Margaret Sanger
 



38. QUESTION: The settlement house movement drew its workers primarily from which of the following groups?

a. young affluent college-educated women
b. poor Eastern European immigrants
c. disabled veterans of the Spanish-American war
d. often illiterate members of the urban working class

CORRECT ANSWER: young affluent college-educated women
 



39. QUESTION: This allows voters to select candidates in a general election who will run for each party

a. recall
b. initiative
c. referendum
d. direct primary

CORRECT ANSWER: direct primary
 



40. QUESTION: Journalist whose main goal was to expose and clean up corrupt business practices was called

a. Yellow Journalists
b. Muckrakers
c. Anti-Progressives
d. Liberals

CORRECT ANSWER: Muckrakers
 



41. QUESTION: Which US Amendment was started to collect income taxes from the general public?

a. 18th Amendment
b. 16th Amendment
c. 21st Amendment
d. 19th Amendment

CORRECT ANSWER: 16th Amendment
 



42. QUESTION: Why is the 17th Amendment considered a piece of legislation that falls under state reforms instead of federal reforms?

a. because it calls for the people to elect the governor
b. it mandates that the people directly elect senators
c. it calls for the direct election of the House of Representatives
d. all of them

CORRECT ANSWER: it mandates that the people directly elect senators
 



43. QUESTION: Which of the following statements best summarizes Theodore Roosevelt's position on trusts?

a. trusts are on economic evil and should be destroyed in every case
b. only trusts in the railroad and oil industries are acceptable
c. only trust in the meatpacking industry should be broken up
d. good trusts should be tolerated while bad trusts are prevented from manipulating markets

CORRECT ANSWER: only trust in the meatpacking industry should be broken up
 



44. QUESTION: From 1865 to 1900 city dwellers faced many problems. Which was not an urban problem in this period?

a. clogged downtown streets congested with streetcars, pedestrians and horses
b. a lack of open space for parks
c. a lack of clean water and inadequate sewerage facilities
d. an influx of blacks moving out of the South into northern cities, creating large black ghettos

CORRECT ANSWER: an influx of blacks moving out of the South into northern cities, creating large black ghettos
 



45. QUESTION: Which of the following was not true concerning the creation of the National Association for the Advancement of colored people, the NAACP

a. it grew out of the Niagara Movement, a 1905 convention of black leaders
b. it supported the programs and philosophy of Booker T. Washington
c. the immediate impetus for it sprang from a race riot in Springfield, Illinois, within sight of Lincoln's tomb
d. many of the whites behind it were the descendants of abolitionists

CORRECT ANSWER: it supported the programs and philosophy of Booker T. Washington
 



46. QUESTION: Progressive Era municipal reformers favored

a. district elections, partisan politics, and professional city administrators
b. citywide elections, partisan politics, and elected mayors
c. district elections, nonpartisanship and professional city administrators
d. citywide elections, nonpartisanship, and professional city administrators

CORRECT ANSWER: citywide elections, nonpartisanship, and professional city administrators
 



47. QUESTION: In this incident 146 people died, many of them jumped to their deaths. This event caused safety standards to be passed outlawing overcrowding in buildings. What event is being described?

a. a Chicago slaughterhouse
b. Haymarket Riot
c. Triangle Shirtwaist Fire
d. Pullman Strike

CORRECT ANSWER: Triangle Shirtwaist Fire
 



48. QUESTION: This progressive saw the creation of the Federal Reserve System, Federal Trade Commission and the passage of the 18th and 18th Amendment. Who is the progressive being described?

a. William Howard Taft
b. Teddy Roosevelt
c. Woodrow Wilson
d. Robert La Follett

CORRECT ANSWER: Woodrow Wilson
 



49. QUESTION: This 1914 legislation sought eliminate monopolies by strengthening deferral laws against them

a. Clayton Anti-Thrush Act
b. Underwood Tariff Act
c. Chinese Exclusion Act
d. Adamson Act

CORRECT ANSWER: Clayton Anti-Thrush Act
 



50. QUESTION: He/She was one of the most prominent black militants of the Progressive Era

a. Booker T. Washington
b. Ida Tarbell
c. W.E.B Dubios
d. Upton Sinclair

CORRECT ANSWER: W.E.B Dubios
 



51. QUESTION: This Amendment established a graduated income tax

a. 16th Amendment
b. 17th Amendment
c. 18th Amendment
d. 19th Amendment

CORRECT ANSWER: 16th Amendment
 



52. QUESTION: Under the Roosevelt Corollary to the Monroe Doctrine, the United States would

a. intervene against any rebel force in a Caribbean nation
b. work with Britain to resolve disputes in Caribbean nations
c. act unilaterally to regulate the affairs of any Caribbean nation
d. intervene in the internal affairs of a Caribbean nation only upon invitation from the government in power

CORRECT ANSWER: act unilaterally to regulate the affairs of any Caribbean nation
 



53. QUESTION: Which of the following statements about woman suffrage is true?

a. California and Oregon were the first states to have complete woman suffrage
b. the only states with complete woman suffrage before 1900 were west of the Mississippi
c. no state granted woman suffrage before 1900
d. woman suffrage was introduced into the South during Radical Reconstruction

CORRECT ANSWER: the only states with complete woman suffrage before 1900 were west of the Mississippi
 



54. QUESTION: During William H. Taft's administration, the federal government moved to strengthen its regulatory control over the railroad industry by

a. passage of the Mann-Elkins Act
b. creation of the Federal Trade Commission
c. removal of formal legal obstacles to consolidation of the railroads into giant corporations
d. taking over on operating the railroads

CORRECT ANSWER: passage of the Mann-Elkins Act
 



55. QUESTION: Edward Bellamy's book Looking Backward was

a. a fictional expose of the meatpacking industry
b. a detailed program for social reform
c. the catalyst of the social gospel movement
d. a futuristic utopian fantasy

CORRECT ANSWER: a futuristic utopian fantasy
 



56. QUESTION: This Amendment called for the direct election of US Senators

a. 16th Amendment
b. 17th Amendment
c. 18th Amendment
d. 19th Amendment

CORRECT ANSWER: 17th Amendment
 



57. QUESTION: The Ballinger-Pinchot affair of 1910 was a scandal about

a. conservation issues
b. meat-packing industry
c. Pure Food & Drug Act
d. railroad industry

CORRECT ANSWER: conservation issues
 



58. QUESTION: In 1906, Teddy Roosevelt and Congress enacted federal laws to protect the consumer. This act was passed to ensure the quality of food and medication prior to consumption. What was it called?

a. The Meat and Drug Act
b. The Pure Food and Drug Act
c. Government Regulations Act
d. Mann-Elkins Act

CORRECT ANSWER: The Pure Food and Drug Act
 



59. QUESTION: The progressives fought for political reforms. One example of political reforms passed by the progressives was the 17th Amendment. What did this US amendment state?

a. women were granted suffrage rights
b. blacks were granted suffrage rights
c. senators were elected by the People by popular vote
d. house of representatives were elected by popular vote

CORRECT ANSWER: senators were elected by the People by popular vote
 



60. QUESTION: This Amendment replaced prohibition

a. 16th Amendment
b. 17th Amendment
c. 18th Amendment
d. 19th Amendment

CORRECT ANSWER: 18th Amendment
 



61. QUESTION: All of the following statements are true of Henry George except

a. he argued that increasing prosperity was causing increasing poverty
b. he believed government should take a laissez-faire philosophy
c. he asserted that economic inequality was the result of private ownership of land
d. he desired large-scale public works

CORRECT ANSWER: he believed government should take a laissez-faire philosophy
 



62. QUESTION: Which of the following was passed into law during the presidency of Woodrow Wilson?

a. The Pure Food and Drug Act
b. a progressive income tax
c. a high protective tariff
d. a national old-age pension

CORRECT ANSWER: a progressive income tax
 



63. QUESTION: This Amendment granted suffrage rights to women in 1920

a. 16th Amendment
b. 17th Amendment
c. 18th Amendment
d. 19th Amendment

CORRECT ANSWER: 19th Amendment
 



64. QUESTION: He was the first Progressive President of the United States. He also advocated a "Square Deal" for Americans. He switched parties and ran for President as a 3rd party Bull Moose candidate. Who was this man?

a. Woodrow Wilson
b. Teddy Roosevelt
c. William McKinley
d. William Howard Taft

CORRECT ANSWER: Teddy Roosevelt
 



65. QUESTION: Which Progressive President favored the government running the banking system to ensure stability and fairness?

a. William Howard Taft
b. Theodore Roosevelt
c. Woodrow Wilson
d. William McKinley

CORRECT ANSWER: Woodrow Wilson
 



66. QUESTION: This act prohibited child labor in the US

a. Hepbum Act
b. Interstate Commerce Act
c. Sherman Anti-thrush Act
d. Pure Food and Drug Act

CORRECT ANSWER: Hepbum Act
 



67. QUESTION: This progressive reformer was a Wisconsin governor who instituted the direct primary, backed labor legislation, supported conservation, and created a federal commission system. Who is this reformer?

a. Robert La Follet
b. Florence Kelley
c. Jane Addams
d. Teddy Roosevelt

CORRECT ANSWER: Robert La Follet
 



68. QUESTION: The muckrakers wrote numerous articles to generate public support for

a. Taft's decision in the Ballinger-Pinchot Affair
b. The passing of the 16th Amendment
c. the creation of the Federal reserve system
d. Roosevelt's plan to expand regulatory powers of the federal government

CORRECT ANSWER: Roosevelt's plan to expand regulatory powers of the federal government