Civil Rights of USA

1. QUESTION: In 1619, the first 20 African slaves were sold to settlers as "indentured servants" in

a. Pennsylvania
b. Virginia
c. New York
d. none of them

CORRECT ANSWER: Virginia
 



2. QUESTION: One reason for the ruling favorable to the South in the Dred Scott decision was that

a. the press in general took the South's position
b. the majority of the Supreme Court justices had southern sympathies
c. the Constitution was clear on the issue of slavery
d. the Justice Department's case was clear and well-organized

CORRECT ANSWER: the majority of the Supreme Court justices had southern sympathies
 



3. QUESTION: The majority of Southern whites were

a. planters
b. small farmers
c. factory workers
d. slave owners

CORRECT ANSWER: small farmers
 



4. QUESTION: Which of the following is not a trend in the late 19th century?

a. Immigration from Southern and Eastern Europe increases
b. Black voting in the south increases
c. The number of places that have not yet been settled in the US decreases
d. Railroads spread across the country

CORRECT ANSWER: Black voting in the south increases
 



5. QUESTION: Which Reconstruction plan set easy terms for the states to form new governments and send their representative to Congress, but encouraged the new states to allow freedmen to vote?

a. Lincoln's plan
b. Wade-Davis Bill
c. Johnson's plan
d. Military Reconstruction Acts

CORRECT ANSWER: Johnson's plan
 



6. QUESTION: Nat Tuner's revolt resulted in

a. more Slaves being granted their freedom
b. less strict slave codes
c. increased fear of slave revolts in the South
d. an outbreak of slave revolts throughout the South

CORRECT ANSWER: increased fear of slave revolts in the South
 



7. QUESTION: In early instance of Garry mentoring democratic party bosses in Los Angeles called special convention to consider splitting country into to increase angle of political influence in the year

a. 1853
b. 1856
c. 1859
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1856
 



8. QUESTION: Who were called indentured servants?

a. Indians
b. Europeans
c. Black
d. British

CORRECT ANSWER: Europeans
 



9. QUESTION: Dred Scott decision of the Supreme Court of USA declaring slave a chattel was given in

a. 1823
b. 1857
c. 1893
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1857
 



10. QUESTION: In the Civil rights (1883), the supreme court rejected the idea that

a. Public School should be integrated
b. All persons should have equal access to public accommodations
c. African Americans were entitled to vote
d. Former slaves had a right to sue their Masters for compensation

CORRECT ANSWER: All persons should have equal access to public accommodations
 



11. QUESTION: The student nonviolent coordinating committee was founded in

a. 1960
b. 1963
c. 1969
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1960
 



12. QUESTION: Which of the following is in the correct chronological order?

a. Wade-Davis bill, 15th amendment, 1st reconstruction act, grant elected
b. 1st reconstruction act, Wade-Davis Bill, Grand elected, 15th amendment
c. Wade-Davis Bill, 1st reconstruction act, 15th amendment, grant elected
d. none of them

CORRECT ANSWER: none of them
 



13. QUESTION: Which one native white Southerners who cooperated with the Republicans during reconstruction?

a. Carpetbaggers
b. Radicals
c. Scalawags
d. Redeemers

CORRECT ANSWER: Scalawags
 



14. QUESTION: Slave codes were used to

a. Enable slaves to communicate secretly
b. keep slaves from revolting
c. Keep track of which slave belonged to which owner
d. Contact the underground railroad

CORRECT ANSWER: keep slaves from revolting
 



15. QUESTION: Both the Kansan-Nebraska Act and the Dred Scott decision

a. replaced the Missouri Compromise
b. called for popular sovereignty
c. defined citizenship
d. replaced the Compromise of 1850

CORRECT ANSWER: replaced the Missouri Compromise
 



16. QUESTION: Indentured servants

a. signed labor contracts in exchange for passage to the New World
b. had many rights to prevent their ill treatment
c. were given headrights when they agreed to migrate to the American colonies
d. constituted only a small part of the southern colonies' population

CORRECT ANSWER: signed labor contracts in exchange for passage to the New World
 



17. QUESTION: The Civil War began

a. 1857
b. 1860
c. 1861
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1861
 



18. QUESTION: Jacob Coxey?s 1894 march on Washington, D.C. called for

a. Tougher immigration restrictions
b. A government takeover of the railroads
c. An increase in the supply of paper money
d. Generosity in granting pensions to Civil War veterans

CORRECT ANSWER: An increase in the supply of paper money
 



19. QUESTION: The freedmen?s Bureau did all of the following except

a. Provide food and clothing to former slaves
b. send agents to set up schools
c. encourage former slaves to move north
d. provide medical care for former slaves

CORRECT ANSWER: encourage former slaves to move north
 



20. QUESTION: In the 1860 election

a. All four Major candidates received electoral votes
b. Abraham Lincoln received a majority of the popular vote
c. John Bell carried Two States in the ?lower south
d. Stephen Doublas split the North?s electoral votes fairly evenly with Lincoln

CORRECT ANSWER: All four Major candidates received electoral votes
 



21. QUESTION: A major motivation for the Republicans to pass the 15th amendment was because

a. They want to do outlaw literacy tests
b. They realized that needed black voters to maintain control of the government
c. They wanted to outlaw the Ku Klux Klan
d. They wanted to keep former confederate officials from watching

CORRECT ANSWER: They realized that needed black voters to maintain control of the government
 



22. QUESTION: Abolitionists were unpopular among business owners in the north because

a. Their attacks on slavery were violent
b. Many Northern businesses depended on cotton from the south
c. Abolitionists treated women unfairly
d. Slaves were better off than northern workers

CORRECT ANSWER: Many Northern businesses depended on cotton from the south
 



23. QUESTION: Lincoln signed the Emancipation Proclamation in

a. 1860
b. 1862
c. 1863
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1863
 



24. QUESTION: The first African American child, William Tucker was born in

a. 1624
b. 1621
c. 1619
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1624
 



25. QUESTION: Andrew Johnson was made President Lincoln?s running mate in 1864 primarily for the political benefits that would result from his

a. being a Radical Republican leader
b. patient and compromising manner
c. being a Democrat from a southern slave state
d. none of them

CORRECT ANSWER: being a Democrat from a southern slave state
 



26. QUESTION: In 1910, the National Association for the advancement of colored people and NAACP was founded by

a. W.E.B Du Bois
b. Jane Addams
c. John Dewey
d. all of them

CORRECT ANSWER: all of them
 



27. QUESTION: Martin Luther King won the Nobel Peace Prize in

a. 1958
b. 1960
c. 1964
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1964
 



28. QUESTION: Who was the first African American justice of the supreme court?

a. John Paul Stevens
b. Thurgood Marshall
c. James Moore Wayne
d. none of them

CORRECT ANSWER: Thurgood Marshall
 



29. QUESTION: National Organization for women is founded to fight politically for full equality between the sexes in

a. 1965
b. 1966
c. 1967
d. 1968

CORRECT ANSWER: 1966
 



30. QUESTION: Southerners who owned no slaves defended slavery because they

a. Thought slavery was needed for the southern economy to survive
b. Never saw the cruelties of slavery
c. Wanted the South to build new industry
d. Feared the South would have no skilled workers if slavery ended

CORRECT ANSWER: Thought slavery was needed for the southern economy to survive
 



31. QUESTION: President Lincoln's "Ten percent plan" for Reconstruction did not require southern states to

a. adopt a republican form of government
b. accept that fact of slavery's abolition
c. require some Southerners to take an oath of loyalty to the Union
d. guarantee blacks the right to vote

CORRECT ANSWER: guarantee blacks the right to vote
 



32. QUESTION: What British decision about the Indians was taken in 1763 and brought anger among the American settlers?

a. The Fall Line
b. The Mason-Dixon Line
c. The Proclamation Line
d. The Timber Line

CORRECT ANSWER: The Proclamation Line
 



33. QUESTION: Ku Klux Klan was organized in the state of

a. New Jersey
b. Florida
c. Tennessee
d. none of them

CORRECT ANSWER: Tennessee
 



34. QUESTION: Rep. Jeannette Rankin Becomes first woman elected to Congress in

a. 1912
b. 1914
c. 1916
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1916
 



35. QUESTION: Martin Luther King Jr was assassinated in the age of

a. 33
b. 37
c. 39
d. none of them

CORRECT ANSWER: 39
 



36. QUESTION: After reconstruction, blacks in the south began to

a. Gain more seats in state legislatures
b. Lose interest in politics and government
c. Segregate themselves from Southern whites
d. Lose political power

CORRECT ANSWER: Lose interest in politics and government
 



37. QUESTION: ?I have a dream.? Who delivered the oration?

a. John F. Kennedy
b. Rev. Martin Luther King
c. Bill Clinton
d. none of them

CORRECT ANSWER: Rev. Martin Luther King
 



38. QUESTION: President Andrew Johnson vetoed the

a. Wade-Davis Bill
b. Civil Rights Act
c. Fourteen Amendment
d. Black Codes

CORRECT ANSWER: Civil Rights Act
 



39. QUESTION: ?Now, if it is deemed necessary that I should forfeit my life for the furtherance of the end of justice, and mingle my blood further with the blood of my children and with the blood of millions in this slave country whose rights are disregarded by wicked, cruel ?and unjust enactments - I submit; so let it be done!? these passionate words were spoken by

a. Abraham Lincoln
b. Jefferson Davis
c. James Buchanan
d. John Brown

CORRECT ANSWER: John Brown
 



40. QUESTION: Abolitionists wanted to abolish

a. income tax
b. land revenues
c. slavery
d. none of them

CORRECT ANSWER: slavery
 



41. QUESTION: Marin Luther King, Jr. was a clergyman, activist and leader. HE is famous for

a. Civil rights Movement using non-violence disobedience in USA
b. Civil rights Movement using violence in South Africa
c. Civil rights Movement using non-violence civil disobedience in Spain
d. Civil rights Movement using non-violence in Costa Rica

CORRECT ANSWER: Civil rights Movement using non-violence disobedience in USA
 



42. QUESTION: The amendment giving women the right to vote was passed in

a. 1911
b. 1920
c. 1924
d. 1945

CORRECT ANSWER: 1920
 



43. QUESTION: Martin Luther King Jr. was a clergyman, activist and Leader. He is famous for

a. Civil rights movement using nonviolence disobedience in USA
b. Civil rights movement using violence in South Africa
c. Civil rights movement using non violence civil disobedience in India
d. Civil rights movement using non violence in Costa Rica

CORRECT ANSWER: Civil rights movement using nonviolence disobedience in USA
 



44. QUESTION: Dr. Martin Luther King Jr. was assassinated in

a. 1979
b. 1962
c. 1968
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1968
 



45. QUESTION: The Civil Right Act was passed in

a. 1964
b. 1965
c. 1966
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1964
 



46. QUESTION: American women got the right to vote in

a. 1865
b. 1920
c. 1945
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1920
 



47. QUESTION: ? I have no purpose, directly or indirectly, to interfere with the Institution of slavery in the states where it exists.? ?This statement was made by

a. Frederick Douglass
b. William Lloyd Garrison
c. Abraham Lincoln
d. Harriet Beecher Stowe

CORRECT ANSWER: Abraham Lincoln
 



48. QUESTION: In 1775, abolitionist Thomas Paine's African Slavery in America published in the

a. Pennsylvania Journal
b. Weekly Advertiser
c. both a and b
d. none of them

CORRECT ANSWER: both a and b
 



49. QUESTION: In which year Knights of Labor formed "to uphold the dignity of labor".

a. 1869
b. 1870
c. 1871
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1869
 



50. QUESTION: When was American Congress passed Indian citizenship act?

a. 1824
b. 1924
c. 1942
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1924
 



51. QUESTION: The bill of rights was incorporated in the US Constitution in the year

a. 1787
b. 1789
c. 1790
d. 1791

CORRECT ANSWER: 1791
 



52. QUESTION: Harriet Beacher Stowe got renowned by writing about

a. revolution
b. social evils
c. slavery
d. none of them

CORRECT ANSWER: slavery
 



53. QUESTION: Black birding is

a. seven
b. eight
c. nine
d. none of them

CORRECT ANSWER: eight
 



54. QUESTION: Large-scale African slavery began as a means of

a. Dispersing the captives of African warfare
b. Dispersing populations from overcrowded areas
c. Supplying labor for new word plantations
d. all of them

CORRECT ANSWER: Supplying labor for new word plantations
 



55. QUESTION: President Johnson's reconstruction proposal would not have

a. Allowed former confederates to hold public office
b. Increased the number of democrats in congress
c. Required full Civil and political equality for blacks
d. Allowed Southern States to use special legal courts

CORRECT ANSWER: Required full Civil and political equality for blacks
 



56. QUESTION: Fourteenth amendment pertained to

a. definition of citizenship
b. appointment of representatives in Congress
c. validity of public debt
d. all of them

CORRECT ANSWER: definition of citizenship
 



57. QUESTION: Abolitionism was to

a. ban alcohol
b. ban slavery
c. ban child labor
d. none of them

CORRECT ANSWER: ban slavery
 



58. QUESTION: What did the 14th amendment do?

a. prohibited the denial of voting rights on the basis of Race
b. defined citizenship
c. prohibited slavery
d. prohibited poll taxes

CORRECT ANSWER: defined citizenship
 



59. QUESTION: Which of the following was least significant factor in the demand for restrictions on immigration from 1880 to 1925?

a. Immigrants were a threat to jobs of American workers
b. Immigrants could not assimilate into American society
c. Immigrants were radicals and a threat to the government
d. Immigrants were lazy and would be a drain on a Nation's welfare system

CORRECT ANSWER: Immigrants were lazy and would be a drain on a Nation's welfare system
 



60. QUESTION: Black birding is

a. legal importation of slaves
b. illegal importation of slaves
c. legal hunt of birds
d. none of them

CORRECT ANSWER: illegal importation of slaves
 



61. QUESTION: In the amendments to the constitution of the USA freedom of religion, speech and the press and right to Assembly are protected by

a. 1st amendment
b. 2nd amendment
c. 3rd amendment
d. 5th amendment

CORRECT ANSWER: 1st amendment
 



62. QUESTION: The "White man's burden" refers to

a. A belief in the equality of all races of men
b. The assumed ?superiority of the white race with obligation to guide and develop inferior races?
c. European isolation policies
d. all of them

CORRECT ANSWER: The assumed ?superiority of the white race with obligation to guide and develop inferior races?
 



63. QUESTION: Elijah Muhammad assumed the leadership of the black Muslims Movement in

a. 1930
b. 1934
c. 1936
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1930
 



64. QUESTION: The Fourteenth Amendment

a. specifically outlawed racial segregation
b. Specifically prevented any state from denying blacks the right to vote
c. Significantly altered the power relationship between the Federal Government and the state governments
d. Established legal black codes to protect freemen's rights

CORRECT ANSWER: Significantly altered the power relationship between the Federal Government and the state governments
 



65. QUESTION: Which philosopher stated that all individuals possessed certain 'natural rights' such as life, liberty and the pursuit of property?

a. John Adams
b. John Locke
c. John Smith
d. John Wesley

CORRECT ANSWER: John Locke
 



66. QUESTION: Susan B. Anthony was an outspoken advocate of

a. women's rights
b. anti slavery movement
c. transcendentalism
d. none of them

CORRECT ANSWER: women's rights
 



67. QUESTION: When was President Roosevelt issued executive order banning discrimination against minorities in defense contracts?

a. 1939
b. 1940
c. 1941
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1941
 



68. QUESTION: ?A well regulated militia, being necessary to the security of a free state, the right of the people to keep and bear arms shall not be infringed,? is the

a. 1st amendment
b. 2nd amendment
c. 3rd amendment
d. 5th amendment

CORRECT ANSWER: 2nd amendment
 



69. QUESTION: The Supremacy clause deals with

a. The necessity to include a bill of rights in the constitution
b. The protection of private property
c. The constitution as first law of the land
d. The possibility of impeaching the president

CORRECT ANSWER: The constitution as first law of the land
 



70. QUESTION: The Bill of Rights is

a. The political organization of American society
b. A series of ten amendments enacted to protect the individual
c. Laws enacted for general good of the colonies
d. The organization of American society as a theocracy

CORRECT ANSWER: A series of ten amendments enacted to protect the individual
 



71. QUESTION: The first ten amendments to the American constitution on known as

a. Bill of Rights
b. Citizen demands
c. Government Regulations
d. none of them

CORRECT ANSWER: Bill of Rights
 



72. QUESTION: When was the Bracero program, created under a joint U.S.-Mexico agreement, permits Mexican nationals to work in US agricultural areas on a temporary basis and at wages lower than domestic workers?

a. 1940
b. 1941
c. 1942
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1942
 



73. QUESTION: The Fifteenth Amendment

a. Officially banned slavery throughout the country
b. Made blacks citizens
c. Guaranteed blacks the right to hold public office
d. Guaranteed blacks the right to vote

CORRECT ANSWER: Guaranteed blacks the right to vote
 



74. QUESTION: Constitution adopted; slaves counted as three-fifths of a person for means of representation in the year

a. 1781
b. 1785
c. 1789
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1789
 



75. QUESTION: The famous women who was made captive of Indians and wrote a book about her captivity was

a. Martha Canary
b. Mary Rowlandson
c. Virginia Dare
d. Anne Hutchinson

CORRECT ANSWER: Mary Rowlandson
 



76. QUESTION: An important Anglo-American conference took place in January 1943 at

a. Cairo
b. Casablanca
c. Normandy
d. none of them

CORRECT ANSWER: Casablanca
 



77. QUESTION: The Homestead Act was

a. A law declaring that all slaves were free
b. A law permitting any American to obtain a piece of land
c. A law that forbade any foreign country to colonize the new world
d. An agreement with Spain concerning Florida

CORRECT ANSWER: A law permitting any American to obtain a piece of land
 



78. QUESTION: The Missouri compromise refers to

a. The organization of the Northwest territories
b. The right to organize parts of the Western territories as slave territories
c. The expansion of the railroad westward
d. abolition of slavery

CORRECT ANSWER: The right to organize parts of the Western territories as slave territories
 



79. QUESTION: In Roe v.Wade the Supreme Court ruled that a woman had

a. the right to vote
b. the right to privacy
c. the right to abort
d. the right to worship

CORRECT ANSWER: the right to abort
 



80. QUESTION: How is the removal of the South-Eastern Indian tribes known?

a. the Longest Walk
b. the Trail of Tears
c. the Long March
d. the Last Trail

CORRECT ANSWER: the Trail of Tears
 



81. QUESTION: Jackie Robinson becomes first African American to play major League baseball in

a. 1943
b. 1947
c. 1950
d. none of them

CORRECT ANSWER: 1947
 



82. QUESTION: The ideology revealed in Plessy V. Ferguson was

a. Separate but equal
b. The existence of slavery
c. The existence of free states and slave states
d. The emancipation of all slaves

CORRECT ANSWER: Separate but equal
 



83. QUESTION: In 1831 who led slave revolt in Virginia?

a. Nat Turner
b. Thomas Ruffin Gray
c. William Styron
d. none of them

CORRECT ANSWER: Nat Turner
 



84. QUESTION: Civil Rights Act was passed in

a. 1962
b. 1966
c. 1862
d. 1866

CORRECT ANSWER: 1866
 



85. QUESTION: Which is correct chronological order for the following?

a. Slaves are freed, Hayes elected, blacks get voting rights, Johnson impeached
b. Slaves are freed, Johnson impeached, Hayes elected, blacks got voting rights
c. Slaves are freed, Johnson impeached, blacks get voting rights, Hayes elected
d. Johnson impeached, slaves are freed, Hayes elected, blacks get voting rights

CORRECT ANSWER: Slaves are freed, Johnson impeached, blacks get voting rights, Hayes elected
 



86. QUESTION: The Bill of Rights is made of

a. 5 articles
b. 7 articles
c. 10 articles
d. 15 articles

CORRECT ANSWER: 10 articles
 



87. QUESTION: What was the incident where British troops fired on a mob, killing five people in Boston, later called?

a. Boston Massacre
b. Boston Tea Party
c. Boston Killing
d. Tax Massacre

CORRECT ANSWER: Boston Massacre
 



88. QUESTION: John Brown's raid on Harpers Ferry

a. was an ill-conceived plan
b. made a hero of John Brown in the North
c. played to the Southern fear of a slave revolt
d. all of them

CORRECT ANSWER: all of them
 



89. QUESTION: Which of the following is not a trend in the late 19th century?

a. Women started to be educated
b. labor unions developed
c. fewer people were farmers
d. the rich got richer

CORRECT ANSWER: fewer people were farmers
 



90. QUESTION: The 1976 Shay?s rebellion led by Daniel Shays was over what measure issue?

a. religion
b. land rights
c. debt
d. slavery

CORRECT ANSWER: debt
 



91. QUESTION: In 1838 some 18,000 Cherokees forcibly removed from their land and forced to resettle west of the Mississippi in a trek that becomes known as the

a. Chickasaw
b. "Trail of Tears"
c. Muscogee
d. none of them

CORRECT ANSWER: "Trail of Tears"
 



92. QUESTION: ?I answer that whenever it becomes necessary, in our growth and progress, to acquire more territory, that I am in favor of it, without reference to the question of slavery and when we have acquired it I will leave the people free to do as they please, either to make it slave or free territory, as they prefer.? ?These sentiments were expressed by

a. Abraham Lincoln
b. Jefferson Davis
c. Stephen Douglas
d. John Brown

CORRECT ANSWER: Stephen Douglas
 



93. QUESTION: Dred Scott v. Sandyford

a. denied black people the right to citizenship
b. made is possible for the Missouri Compromise to be enacted
c. made is possible for Missouri to be a slave state
d. allowed homesteaders to settle in the west

CORRECT ANSWER: denied black people the right to citizenship